Ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το Σαββατοκύριακο

Η ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ένα πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά" είναι το μήνυμα που το πρόγραμμα θέλει να περάσει στο κοινό, δηλαδή την αναζήτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.

Φέτος, η ευρωπαϊκή αυτή γιορτή έχει θέμα τα «Πρόσωπα του Χρόνου».

Πώς γεννήθηκε ο κόσμος, ποια ήταν η αρχή του και πώς αυτή προκλήθηκε; Ο άνθρωπος στην αρχή προσπάθησε με μύθους να δώσει μια λογική ή υπερφυσική εξήγηση σε ένα υπαρξιακό, όσο και φυσικό ερώτημα. Έτσι, έδωσε στο Χρόνο πολλά πρόσωπα και καταρχήν μια σειρά από ιστορίες. Ιστορίες για την αρχή και το τέλος του κόσμου, την αιώνια νεότητα, την περιοδικότητα των μεταβολών που αυτός προκαλεί. 

Ο Χρόνος έγινε όμως και αντικείμενο της Επιστήμης. Ο σκοπός και πάλι ο ίδιος: η ερμηνεία του κόσμου. Αναζητώντας το «σωματίδιο του Θεού» στο υπέρτατο πείραμα του CERN, Επιστήμη και Μεταφυσική φανερώνουν τον κοινό τους στόχο, την αναζήτηση της φύσης του κόσμου, ξεκινώντας από την αρχή, το σημείο μηδέν. 

Ο Χρόνος είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άλλοτε ρέει γρήγορα, άλλοτε πιο αργά, ή αλλιώς, αυτή είναι η αίσθησή μας. Ο χρόνος είναι σχετικός. Συμπυκνωμένος ή χαλαρός. Κερδισμένος ή χαμένος. Για να τον καταλάβουμε καλύτερα προσπαθήσαμε να τον μετρήσουμε με χίλιους δυο τρόπους: ημερολόγια, κάθε είδους ρολόγια, απλά και σύνθετα όργανα – πολλά από αυτά στραμμένα προς τον απέραντο ουρανό. Και πάντα υπάρχει η αγωνία ότι τελειώνει. Για οτιδήποτε έχει αρχίσει. 

Ο χρόνος είναι βιολογικός. Ο χρόνος είναι κυκλικός. Ο χρόνος είναι κίνηση, μετασχηματισμός, εξέλιξη. Ο Χρόνος είναι μνήμη και άρα Ιστορία. Όλα τα πράγματα γύρω μας τον κουβαλούν μέσα τους. Είναι μια ευκαιρία στις επόμενες εκδηλώσεις να προσπαθήσουμε να τον αποκαλύψουμε. 

Η πρόσκληση αυτή επαναλαμβάνεται μέσα από το μοναδικό πολιτιστικό θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας (συντονίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης) για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά, αλλάζοντας θέμα στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια. 

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη το ραντεβού δίνεται σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία ή μνημεία που συνήθως δεν βρίσκονται στους πρώτους προορισμούς των πολιτιστικών διαδρομών ή που οι εκδηλώσεις μας προτείνουν να τους προσεγγίσουμε κάτω από μια άλλη οπτική. 

Σε παραπάνω από 100 σημεία σε όλη την Ελλάδα ο Χρόνος γιορτάζει στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου. 

Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επιπλέον, θα  πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μουσεία και χώρους: στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, τον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου, την Παλαιά Μητρόπολη και το Βαρόσι Εδεσσας, καθώς και στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα υποδεχθεί οικογένειες με παιδιά, που επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκπαιδευτική δράση την οποία σχεδίασε για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του εορτασμού, ή να πάρουν περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο που επιθυμούν να επισκεφθούν:

  • Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Βεργίνα): 23310 92347 www.aigai.gr
  • Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: 23820 31160  www.pella-museum.gr
  • IZ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων: 23810 24356
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: 23310 24972
  • Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: 23310 25847
  • Λόγγος Έδεσσας: 23810 25261