Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου Χατζηκώστα «Σχεδία Μνήμης» στη Νάουσα

sxedia mnim

Οι εκδόσεις Ars Poetica και ο Τομέας Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας(Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάσουσας) με χορηγό επικοινωνίας την ηλεκτρονική εφημερίδα naousanews.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Αλέκου Χατζηκώστα "Σχεδία μνήμης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Poetica.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014 στις 19:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Νάουσας στο ισόγειο του Πολυχώρου Πολιτισμού "ΒΕΤΛΑΝΣ".

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο Παντελής Τσαλουχίδης (φιλόλογος-κριτικός λογοτεχνίας) ο Γιώργος Μάλλιος (φιλόλογος) και ο Σίμος Ανδρονίδης (υπ. Διδάκτορας ΑΠΘ) και ο εκδότης Θωμάς Παπαστεργίου. Ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο και θα μιλήσει για το έργο του.

Το βιβλίο

Το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα είναι μια λογοτεχνική καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Οι ιστορίες που περιέχει, δοσμένες με ιδιαίτερο χιούμορ αλλά και με την χαρακτηριστική ματιά του συγγραφέα-δημοσιογράφου, αναπαριστούν με μοναδικό τρόπο τις δεκαετίες '70-'80 και μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές τους όπως βιώνονται από πρωταγωνιστές-κατοίκους μιας επαρχιακής πόλης. Ιστορίες όπως η ίδρυση της οργάνωσης ΕΠΟΝ-Στέλιος Καζαντζίδης, η αντίδραση δυο συνδικαλιστικών φοιτητών στο επικείμενο "πραξικόπημα", μια νεκρολογία σε μια εφημερίδα που καταλήγει σε μια εις βάθος δημοσιογραφική έρευνα ενός σημαίνοντος προσώπου μια επαρχιακής πόλης ή η αντίδραση του πρωταγωνιστή όταν διαβάζει τυχαία στην εφημερίδα για την αυτοκτονία μιας πρώην ερωμένης του μεταπλάθουν τη μνήμη του συγγραφέα συγκεράζοντας προσωπικές μνήμες και βιώματα σε ένα βιβλίο που μας προκαλεί αλλά και μας διασκεδάζει ανασύροντας δικές μας μνήμες από μια εποχή που πέρασε αλλά άφησε έντονο το στίγμα της στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας

Ο ΑΛΕΚΟΣ Α. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ γεννήθηκε στη Βέροια το 1960. Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ». Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία εκτός εμπορίου: Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας (2003), Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004), Η Ημαθία στον εμφύλιο (2006), Δυτικά του Αλιάκμονα (Διηγήματα 2012).

Έχει διακριθεί με Α' Έπαινο στον 4ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Δημήτριος Βικέλας» το 2011. Το διήγημά του «Η Κυριακή της... Ορθοδοξίας» που περιέχεται σε αυτήν την συλλογή διηγημάτων έχει αποσπάσει τον Β' Έπαινο του 6ο Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Δημήτριος Βικέλας» το 2014.

Η «Σχεδία Μνήμης» είναι ουσιαστικά η πρώτη του εντός εμπορίου συλλογή διηγημάτων.