Logo

Περί συστήματος διεξαγωγής πρωταθλήματος

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του προπονητή του Διομήδη Δημήτρη Δημητρούλια αλλά και παραγόντων και φίλων της ομάδας του Άργους ότι το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι άδικο (ο προπονητής του Διομήδη λέει μάλιστα ότι είναι άδικο για τον πρώτο) αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια αμφισβήτηση στο αν ο Φίλιππος είναι δίκαια πρωταθλητής Ελλάδος. Κάπου είδα κι ένα σχόλιο ότι μόνο στην Ελλάδα ο δεύτερος βγαίνει πρώτος.

Ας μου επιτραπεί ένα σχόλιο για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Καταρχήν, αν κέρδισε την Δευτέρα ο Διομήδης, κανείς σήμερα δεν θα μιλούσε για το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Το ίδιο ισχύει και αν στο ματς της Βέροιας οι παίκτες του Διομήδη έπαιρναν το κρίσιμο ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ του Τριανταφυλλίδη και σημείωναν νικηφόρο γι αυτούς τέρμα.

Ας μπούμε όμως στην ουσία. Το αν το θέμα μας είναι τα δυο ή τα τρία νικηφόρα παιχνίδια στον τελικό, τότε μια αναδρομή στους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ (εκεί που ο πρωταθλητής αναδεικνύεται στις τρεις νίκες) φτάνει για να δούμε ότι ούτε αυτό φτάνει σε αυτόν που έχει το πλεονέκτημα της έδρας για να κατακτήσει τον τίτλο.

Θα παρομοίαζα το πρωτάθλημα με έναν αγώνα δρόμου. Πρώτος δεν είναι αυτός που τα έδωσε όλα στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας και κλάταρε στο φινάλε. Πρώτος είναι αυτός που έκανε καλή διαχείριση δυνάμεων (σωματικών και ψυχολογικών), άντεξε στην δυσκολία και την πίεση των τελευταίων μέτρων και έκοψε πρώτος το νήμα. Άρα δεν θέμα δικαιοσύνης αλλά θέμα αντοχής και ίσως και τύχης.

Το αν το σημερινό σύστημα διεξαγωγής δίνει προβάδισμα στην ομάδα με μειονέκτημα έδρας, ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω. Ο Διομήδης κερδίζοντας τον πρώτο τελικό και έχοντας δυο ματς μπροστά του, το ένα μάλιστα στην έδρα του, είχε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα έναντι του Φιλίππου πριν τον δεύτερο τελικό;

Αν δίνει σε κάποιον πλεονέκτημα το σημερινό σύστημα, είναι σε αυτόν που αντέχει  περισσότερο στην πίεση, όταν φυσικά οι ομάδες δεν είναι μακριά σε αγωνιστικό επίπεδο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Φίλιππος έδειξε ότι δεν είχε πρόβλημα στην πίεση, σε αντίθεση με τον Διομήδη που κατέρρευσε στο δεύτερο μέρος του τελευταίου τελικού αλλά και λίγη τύχη παραπάνω (στον δεύτερο τελικό). «Στο δεύτερο ημίχρονο καταρρεύσαμε από την πίεση, όταν ο αντίπαλος ξέφυγε στο σκορ» δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρούλιας μετά το ματς και νομίζω ότι αυτό ήταν που έφταιξε στον Διομήδη. Αυτό νομίζω επηρέασε τους «Λύκους» και στο φάιναλ φορ του κυπέλλου.

* Το αν το σύστημα ήταν διαφορετικό και ο πρωταθλητής έβγαινε από μια κούρσα δυο γύρων χωρίς πλέι οφ και τελικούς, διαφορετικός θα ήταν ο προγραμματισμός των ομάδων και διαφορετική θα ήταν και η αγωνιστική συμπεριφορά τους στον συγκεκριμένο κύκλο αγώνων. Άρα είναι άστοχο τα σημερινά δεδομένα, να προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε ένα τελείως διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής διότι οδηγούμαστε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb