Σπείρα που εκμεταλλευόταν μεγάλες ποσότητες υλικών του ΟΣΕ "χτύπησε" και στην Ημαθία

Σπείρα που ιδιοποιούνταν μεγάλες ποσότητες εκποιήσιμου υλικού του ΟΣΕ εξάρθρωσε η Αστυνομία. Στο τελικό στάδιο των ερευνών την Τετάρτη οργανώθηκαν παράλληλες συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Πέλλα, Θήβα και Λαμία, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 19 ημεδαποί και οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, απάτης, ψευδούς βεβαίωσης, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου, παρακώλυσης συναγωνισμού, της νομοθεσίας για παραβάσεις φορολογικών διαδικασιών και άλλων διατάξεων και της νομοθεσίας που αφορά στην αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του δημοσίου.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα έντεκα μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων δυο υπάλληλοι του ΟΣΕ και υπάλληλος της ΔΕΗ, οι όποιοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, της απάτης και της ψευδούς βεβαίωσης. Η δράση της σπείρας εντοπίζεται από το 2015, ενώ η λειτουργία της εκτείνονταν με τη μορφή «δικτύου» σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Κοζάνη και Ξάνθη.

Αρχηγικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, που εντοπίζεται μεταξύ άλλων, στην ίδρυση, διαχείριση και εκμετάλλευση τριών επιχειρήσεων με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο παλαιών σιδήρων και μετάλλων, με έδρα στην Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.