Άσκηση της Πυροσβεστικής για αντιμετώπιση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς

Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Εν.Ημαθίας την Παρασκευή 19-5-2017 και ώρα 9.00 διεξήχθη στον ορεινό όγκο του Βερμίου - δασική περιοχή Τοπικής Κοινότητας Κουμαριάς του Δήμου Βέροιας θέση "ΞΗΡΟΛΑΚΚΟΣ-ΜΙΚΡΗ ΠΟΤΑΜΙΑ", η ετήσια άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2017» και η οποία αφορούσε την αντιμετώπιση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο.

 

Στην εν λόγω άσκηση ενεπλάκησαν με δυνάμεις τους όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας (Βέροιας, Αλεξάνδρειας, Νάουσας), της Π.Υ. Κατερίνης, δυνάμεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΠΥΔΚΜ), εναέριες δυνάμεις από την 113ΠΜ με 2 πυροσβεστικά αεροσκάφ τύπου CL-415, η Πολιτική προστασία Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και Δήμου Βέροιας, καθώς και λοιποί φορείς που εμπλέκονται στο μηχανισμό της πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.

Το Διευθύνον Επιτελείο της άσκησης (Δ.Ε.Α.), όπως ορίστηκε από την ΠΕ.ΠΥ.Δ.Κ.Μ., τελούσε υπό τις οδηγίες του Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Πουλτίδη, Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ.Κ.Μ., ως Συντονιστής και Διευθυντής της εν λόγω άσκησης. Το Ασκούμενο Επιτελείο της άσκησης (Α.Ε.Α.), απαρτιζόταν από τους:
Αντιπύραρχο Παλαμούτη Νικόλαο Διοικητή της Π.Υ. Νάουσας, ως επικεφαλής
Αντιπύραρχο Αμανατίδη Ιωάννη Διοικητή Π.Υ. Αλεξάνδρειας και
Επιπυραγό Κουβακά Αλέξανδρο Διοικητή Π.Υ. Βέροιας

Στην άσκηση πεδίου συμμετείχαν υδροφόρα οχήματα, βοηθητικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, χωματουργικά οχήματα, επανδρωμένα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και του Πυροσβεστικού Σώματος, περιπολικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415.

ΣΕΝΑΡΙΟ:

Περί ώρα 08:45 της 19ης Μαϊου 2017 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά μέσα σε ρεματιά σε δύσβατη δασική έκταση της τ.κ. Κουμαριάς θέση “ΞΗΡΟΛΑΚΚΟΣ-ΜΙΚΡΗ ΠΟΤΑΜΙΑ' του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Περιπατητές του δάσους ανάβουν φωτιά για να μαγειρέψουν, σπινθήρες από τα κάρβουνα προκαλούν εστία πυρκαγιάς σε παρακείμενα ξηρά χόρτα. Λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών και της υπάρχουσας ξηρασίας, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε Β–ΒΔ, λόγω του ανέμου εντάσεως «5» μποφόρ που έπνεε στην περιοχή την συγκεκριμένη ώρα.

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή άμεσα από τους περιπατητές οι οποίοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κλήση δια κινητής τηλεφωνίας στο 199 λόγω έλλειψης σήματος. Εν συνεχεία η πυρκαγιά γίνεται αντιληπτή από το Περιπολικό που βρίσκεται στη θέση 'ΦΥΛΑΚΙΟ' του οικισμού Ξηρολιβάδου, το οποίο ενημερώνει την Π.Υ. Βέροιας.

Ο δείκτης επικινδυνότητας που έχει εκδοθεί από την προηγούμενη ημέρα για την Π.Ε. Ημαθίας είναι «3», η θερμοκρασία στους 31ο C και η σχετική υγρασία είναι περίπου 28%. Η Π.Υ. Βέροιας, βρίσκεται σε συνήθη ετοιμότητα, με τις δυνάμεις που προβλέπονται σε διασπορά, βάσει του σχεδιασμού (περιπολικά, πυροφυλάκιο). Λόγω του πνέοντος ανέμου με διεύθυνση Ν-ΝΑ εντάσεως «5» μποφόρ, η πυρκαγιά λαμβάνει διαστάσεις και εξαπλώνεται γρήγορα σε δασική έκταση δρυός και θαμνώδη βλάστηση. Απειλούνται ένα ποιμνιοστάσιο και η τ.κ. Κουστοχωρίου...

Ξεκίνησε έτσι σε πραγματικό χρόνο η προσπάθεια ενημέρωσης,συντονισμού των δυνάμεων, καταμερισμού τομέων ευθύνης σε αξκούς των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Στις 11 πμ πραγματοποιήθηκε ρήψη νερού από τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση.

Σκοποί και Στόχοι Άσκησης:
Γενικός σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος και η άσκηση επί των διαδικασιών και των επιχειρησιακών ενεργειών που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση των συμβάντων εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης σε πραγματικές συνθήκες.Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης είναι η πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών – ενεργειών που προβλέπονται στο αντίστοιχο σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών της Π.Ε. Ημαθίας, η διαπίστωση σε ρεαλιστικές συνθήκες της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του, ο προσανατολισμός των υπηρεσιών στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση. Επίσης αναλυτικότερα:
Ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού καταστολής δασικών πυρκαγιών.
Ο έλεγχος της ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων.
Η επιχειρησιακή εγρήγορση - μείωση του χρόνου ανταπόκρισης σε ανάλογα συμβάντα.
Η επιχειρησιακή αφύπνιση.
Η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων.
Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των ενεργά εμπλεκομένων φορέων και Υπηρεσιών.
Ο έλεγχος των δράσεων κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων από το ΠΕ.Κ.Ε.Κ.Μ.
Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού κατά την αντιπυρική περίοδο τρέχοντος έτους, -πιλοτική λειτουργία ENGAGE (ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς)
Ο εντοπισμός αδυναμιών και ελλείψεων και εν συνεχεία η λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.

Συντελεστές:
ΠΕ.ΠΥ.Δ.Κ.Μ., Π.Υ. Βέροιας, Π.Υ. Αλεξάνδρειας, Π.Υ. Νάουσας, Π.Υ. Κατερίνης
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι:
της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης

της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ( Δήμος Βέροιας),
της ΕΛ.ΑΣ.( Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας),
των Ενόπλων Δυνάμεων (Ι Μεραρχία ΠΖ 'ΣΜΥΡΝΗ'),
της Διεύθυνσης Δασών Ημαθίας,
του Ε.Κ.Α.Β.,
εθελοντικών οργανώσεων - ομάδων ενταγμένων στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π., που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση, κατόπιν απόφασης του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ημαθίας κ. Μπαρμπαρούση.

Στην άσκηση πεδίου παραβρέθηκε επίσης ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης και λίγο πριν την λήξη της άσκησης στο σημείο βρέθηκε και ο Δκης της Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ Αντιστράτηγος Γεώργιος Βύνιος ο οποίος συνεχάρη τους άνδρες της Μεραρχίας που έλαβαν μέρος στην άσκηση.

Πηγή: http://www.alexandriamou.gr