Τα ψάρια είναι φυσικά αντικαταθλιπτικά

 

Επιμέλεια Εύη Φενερίδου

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις καρδιακές προσβολές. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα άτομα με κατάθλιψη.

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα είναι πιο ευτυχισμένοι, έχουν λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκεται στα ψάρια, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι και ελιές, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψάρια, και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Περιλαμβάνει, επίσης, χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι τα γλυκά και οι σοκολάτες.

Τα ψάρια είναι τα αντικαταθλιπτικά της φύσης

Υπάρχει πολλή έρευνα για το πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ή τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και σταθερότητας. Ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Από την άλλη πλευρά, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, στρες και άγχος. Ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε λιγότερη ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη.

Καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η διαιτητική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, οι ερευνητές αναζητούν περισσότερους εθελοντές για να εξετάσουν περαιτέρω την ικανότητα της διατροφής σε συνδυασμό με τα ψάρια.

Πηγή: Διαδίκτυο