“Κατεβαίνεις” στην πολιτική...; Καιρός είναι να “ανεβούμε”!!

koupidis nosokome

Του Σωτήρη Κουπίδη

Η πολυσυζητημένη έκφραση ότι κάποιος «κατεβαίνει στην πολιτική» δεν είναι τυχαία. Αντικατοπτρίζει την αίσθηση που έχουμε για την πολιτική και την αισθητική της πολιτικής στη χώρα μας τη σημερινή εποχή. Η γλώσσα μας όμως πλούσια και δυνατή έπλασε και σε αυτή την περίπτωση και αντικατόπτρισε την πραγματικότητα.

Κατεβαίνω από κάπου ψηλότερα σε κάτι χαμηλότερης στάθμης και αξίας;

Ήταν η πολιτική κάτι στο οποίο έπρεπε να διολισθήσει κάποιος;

Ήταν οι πολιτικοί αυτοί που έπεφταν χαμηλά;

Η σημερινή κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαφορετικές ερμηνείες. Πολλοί πολιτικοί κακοποίησαν την πολιτική και κάποιοι πολίτες επικυριάρχησαν στους πολιτικούς. Η φαυλοκρατία και η κομματικοκρατία ήταν για πολλά χρόνια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η συνθήκη αυτή δεν ίσχυε μόνο στην πολιτική, αλλά διαπέρασε και τοξίκωσε την επιστήμη, την εκπαίδευση αλλά και κάθε έκφανση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας. Η κρίση απλά ήταν η ευκαιρία για να διογκωθεί μία υφέρπουσα κατάσταση από την οποία πολλοί ήταν βολεμένοι ή πολλοί απλά αδιαφορούσαν.

Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να «εκτεθώ» και όχι να «εκτεθώ στην πολιτική», σε μία δύσκολη συγκυρία, με Το Ποτάμι, το οποίο ως νέα πολιτική κίνηση με ενέπνευσε πως αποτελεί μία ελπίδα και μία ευκαιρία να αλλάξουμε.

Να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Να μιλήσουμε με επιχειρήματα και να αναπτύξουμε τον διάλογο και τη συναίνεση σε αυτόν τον τόπο. Είναι αυτό εφικτό;

Στο Ποτάμι πιστεύουμε πως ναι.

Στην παρούσα κρίσιμη για όλους μας και για το μέλλον μας συγκυρία, αποφάσισα να αφήσω για λίγο την απαιτητική επαγγελματική μου ενασχόληση και να επιχειρήσω, μαζί με τους εθελοντές και τους υποψήφιους στο Ποτάμι, να αλλάξουμε κατεύθυνση. Στην επαγγελματική μου πορεία υποστήριξα μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η κοινωνία και επιχείρησε η επιστημονική πρόοδος.

Μια τέτοιου τύπου αλλαγή υπήρξε η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στα Χανιά, στην Κέρκυρα και στην Αθήνα.

Δημιουργήσαμε με εμπνευσμένους φίλους και συνεργάτες, συλλογικότητες, όπως τα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, καταργώντας οριστικά τα Άσυλα στην Ελλάδα. Όπως είναι οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), οι οποίοι είναι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και κυρίως άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Προσφέραμε μία διαφορετική ευκαιρία και μία διαφορετική διέξοδο σε αποκλεισμένους συμπολίτες μας, όταν όλοι οι άλλοι μας θεωρούσαν «ρομαντικούς και ονειροπόλους». Όμως καταφέραμε και δικαιωθήκαμε και σήμερα για παράδειγμα στην Κέρκυρα, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Νέοι Ορίζοντες», ως Επιχείρηση και παράλληλα Μονάδα Ψυχικής Υγείας, είναι ένας σοβαρός και βιώσιμος οργανισμός, στον οποίο εργάζονται σε 11 δράσεις 100 άτομα και οι 70 εξ αυτών είναι άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Παραδείγματα όπως αυτά δείχνουν ότι, όταν προσπαθούμε, με ένα κοινό όραμα και στόχο, μπορούμε να πετύχουμε. Μέσα από το μεράκι, την αφοσίωση και την ομαδική εργασία.

Αγαπητές φίλοι και φίλες, η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων δεν επιτρέπεται και δε νοείται με κριτήριο προσωπικούς εγωισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες να παίξουν το μέλλον μας στα ζάρια.

Σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω και αναλογιζόμενος το διακύβευμα της Ελλάδας μας, αποφάσισα να προσθέσω και τις δικές μου δυνάμεις στη μεγάλη, όμορφη και πολυσυλλεκτική πολιτική πρόταση του Ποταμιού, που επιθυμεί διάλογο, σύνεση και μετριοπάθεια στην πολιτική σκηνή.

Τι πρεσβεύουμε;

Την αποφυγή της πόλωσης και του διχασμού. Την αποφυγή του λαϊκισμού και της τρομοκράτησης.

Να δώσουμε πρόσβαση στους πολίτες σε μία εναλλακτική διέξοδο, μακριά από όλα όσα πλήγωσαν και τραυμάτισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μια σταθερή κυβερνητική πατριωτική διακυβέρνηση τετραετίας, με συνεργαζόμενα τουλάχιστον τρία κόμματα του Κοινοβουλίου.

Κυρίως όμως, μία πλατιά Κοινωνική Συμμαχία, με ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και απαλλαγή από την κομματικοκρατία.
Για να υπάρξει μία ευκαιρία συνεννόησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ να δώσουμε δύναμη στο Ποτάμι.

Να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μία άλλη κουλτούρα και ποιότητα στην πολιτική.

Σαν Ποτάμι, να αλλάξουμε την πορεία, ώστε η πολιτική να αποτελεί πράξη ωριμότητας και αυτογνωσίας με σκοπό την υπηρέτηση του κοινού συμφέροντος.

Το μέλλον μας το κρατάμε στα χέρια μας.

Είναι στην ψήφο μας.

* Ο Σωτήριος Α. Κουπίδης είναι Υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας και ασχολείται με τη Δημόσια και Ψυχική Υγεία