Πανδημία: Ας σκεφτούμε βαθύτερα

Γράφει η Ευγενία Καβαλάρη

Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε μπροστά σε μία σοβαρότατη υγειονομική απειλή. Η εξάπλωση της επιδημίας- πανδημία- σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στα πλατιά λαϊκά στρώματα και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί στο φόβο και σε σπασμωδικές κινήσεις. Την ίδια στιγμή όμως προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά για το ποιος ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση, ποιες θα είναι οι συνέπειες και ποιος τελικά θα πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης. Στα παραπάνω ερωτηματικά έχουμε να επισημάνουμε τα εξής.

Πρώτον, η σημερινή επιδημία ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την εγκατάλειψη των δημόσιων συστημάτων υγείας σε όλες τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, με κορυφαία την κατάσταση στη διπλανή μας Ιταλία. Ιδιαίτερα προκλητική είναι επίσης η πολιτική του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που θέλει να εφαρμόσει την πολιτική της υγειονομικής αγέλης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ οδηγεί στη μαζική ασθένεια του πληθυσμού και τη δημιουργία αντισωμάτων για όσους φυσικά καταφέρουν να επιβιώσουν απ’ τον ιό!

Δεύτερον, είναι προφανές ότι η υγειονομική αυτή κρίση θα προκαλέσει και μεγάλη οικονομική κρίση αφού η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής και το κλείσιμο των επιχειρήσεων κολοσσών προκαλεί μεγάλη ύφεση και οι ίδιοι οι αστοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για κραχ πολύ μεγαλύτερο απ’ το αντίστοιχο της τραπεζικής κρίσης του 2008.

Ταυτόχρονα είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να «μοιράσει» τις ευθύνες βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι εργαζόμενους- εργοδότες και κράτος. Έτσι απ’ ό,τι φαίνεται, για μια ακόμα φορά θα κληθούν εργαζόμενοι – συνταξιούχοι και άνεργοι να πληρώσουν το μάρμαρο χωρίς φυσικά να έχουν καμία ευθύνη.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την υγειονομική κρίση σε κοινωνική, για να αποφύγει τις ευθύνες της, δεν πρέπει με τίποτε να γίνει αποδεκτή.

Απαιτούμε απ’ την κυβέρνηση να πάρει έστω και τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ενεργοποιηθούν όλες οι μονάδες δημόσιας υγείας. Να ανοίξουν πάλι ΑΜΕΣΑ όλες οι μονάδες που έκλεισαν εξαιτίας των μνημονίων και της βάρβαρης λιτότητας. Να προσληφθούν άμεσα όσοι απαιτούνται για τη στελέχωση του συστήματος υγείας με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.

Δεν υποτιμούμε καθόλου τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή υγειονομική βόμβα! Καλούμε όμως τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τα πλατιά λαϊκά στρώματα να αντιδράσουν σε όλους εκείνους που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη σημερινή κατάσταση για να επιβάλουν την πολιτική της βάρβαρης λιτότητας και της καταστολής.

Η σοβαρότητα είναι σύμμαχός μας, ο φόβος είναι η επιδίωξη αυτών που ευθύνονται για την σημερινή κρίση.