Εγκαινιάστηκαν οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία

sofpcy egkainia1

Εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στην Βέροια οι εγκαταστάσεις του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ). Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Σαλιάγκας χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα των εγκαινίων για την πόλη και έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης και του στόχους του συλλόγου.

 

sofpcy egkainia

"Είναι μια σημαντική μέρα, για όλη την πόλη διότι δημιουργείται μια δομή που δεν υπήρχε. Κάναμε μια προσπάθεια να βρεθούμε οικογένειες που είχαν άτομα με ζήτημα ψυχικής υγείας και τον Μάιο αναγνωρίστηκε ο σύλλογος μας. Το περιβάλλον ήταν εχθρικό, μέσα στην κρίση. Για παράδειγμα μας επέβαλλαν πρόστιμό από την εφορία διότι δεν βρήκαμε χώρο στέγασης ένα μήνα μετά την αναγνώριση του συλλόγου" τόνισε ο κ. Σαλιάγκας.
Μιλώντας για τους στόχους του ΣΟΦΨΥ, ο κ. Σαλιάγκας επεσήμανε: "Είπαμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο ημέρας, ένα τμήμα ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο και μια μονάδα που να μπορεί να καλύψει και την Αλεξάνδρεια. Δραστηριοποιηθήκαμε σαν οικογένειες στον τομέα αυτό διότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Η απομόνωση και ο κοινωνικός στιγματισμός είναι τα μεγάλα προβλήματα. Θέλουμε τα άτομα αυτά να ζουν χωρίς διακρίσεις, να υπάρχει αλληλοβοήθεια των οικογενειών, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία, να προασπιστούν τα δικαιώματα τους και η κοινωνική τους αποκατάσταση. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο για να προσφέρουμε υπηρεσίες ψυχικές υγείας και τα άτομα αυτά που είναι απομονωμένα στον χώρο τους να έρθουν εδώ και να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριότητες".

sofpcy egkainia2

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Ηλίας Γραμματικόπουλος και ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης. Ο Ηλίας Γραμματικόπουλος δήλωσε συγκινημένος και πρόσθεσε: "Είναι μεγάλη επιτυχία η δημιουργία αυτού του συλλόγου. Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτό τον τομέα είναι το στίγμα και η απομόνωση. Η πορεία του συλλόγου και του ΚΟΙΣΠΕ είναι κοινή. Η ψυχική υγεία δεν είναι μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι κοινωνικοί φορείς. Να υπάρχει μια διασύνδεση και συνεργασία. Θα πρέπει να αγκαλιαστεί ο σύλλογος από όλους".
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης επεσήμανε: "Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε πολύ σημαντική δουλειά στον κοινωνικό τομέα αλλά στο κομμάτι της ψυχικής υγείας δεν είχε μπει. Σήμερα έρχεται ο ΣΟΠΨΥ και ο Κοισπε "Δεσμός" και συμπληρώνουν αυτό το κομμάτι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουν να βγάλουν τις οικογένειες που έχουν άτομα με ψυχικά προβλήματα από την απομόνωση".

Στην τελετή εγκαινίων εκτός από τον δήμαρχο παραβρέθηκαν, η πρώην δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παπαϊωάννου.