Ομιλία για την προωρότητα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας που τιμάται στις 17 Νοεμβρίου κάθε έτους, η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ελευθεριάδου (λόγω της προσωπικής της εμπειρίας) διοργάνωσε σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας, την ομάδα 31ebdomades, τον Δήμο Βέροιας και το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας, για δεύτερη χρονιά ενημερωτική ομιλία με θέμα την προωρότητα, καθώς 1 στα 10 μωρά γεννιούνται πρόωρα παγκοσμίως, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ελευθεριάδου, η οποία μίλησε για αυτή την ξεχωριστή μέρα που έχουν βιώσει πολλοί γονείς. Αφορμή για αυτές τις ομιλίες, όπως είπε στάθηκε η προσωπική της εμπειρία, καθώς γέννησε πρόωρα το παιδί της κι έχοντας έρθει σε συνεργασία με την ομάδα 31ebdomades. «Η προωρότητα αφορά όλους όσους την έζησαν ή την ζουν, όσους προτίθενται να γίνουν γονείς, τις εγκυμονούσες, τους φίλους και συγγενείς. Πρέπει να ενημερωθούν για το τι είναι πρόωρος τοκετός, πρόωρος θηλασμός κ.α. Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ψύχραιμα σε περίπτωση που συμβεί. Για να σταθούν δυνατοί και να στηρίξουν την μητέρα όταν γυρίσει στο σπίτι χωρίς το μωρό της», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρώτη ομιλήτρια, η Παιδίατρος Αγγελική Δημάκου. Η κα Δημάκου βίωσε κι αυτή ως μαμά την προωρότητα ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα των πρόωρων μωρών. Παρουσιάστηκε ένα βίντεο με πρόωρο μωρό σε θερμοκοιτίδα και την προσπάθεια της μητέρας να έρθει σε επαφή με το μωρό της και ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει η ίδια και ο σύζυγός της. Αναφέρθηκε στο ποια θεωρούνται πρόωρα μωρά, τις αιτίες που προκαλούν τον πρόωρο τοκετό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα μωρά, τι περιλαμβάνει η περίθαλψη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), ποια είναι η διατροφή του πρόωρου μωρού, στα οφέλη του μητρικού γάλακτος στο μωρό, πότε το πρόωρο μωρό θα είναι έτοιμο να επιστρέψει στο σπίτι του, στα μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα παιδιά, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, στην απαραίτητη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων με κοινό στόχο την έγκαιρη ανίχνευση διαταραχών και την πρώιμη παρέμβαση, και στους σημαντικότερους τομείς παρακολούθησης στο follow up. Κλείνοντας είπε ότι δεν έχει αυξηθεί το ποσοστών των πρόωρων παιδιών που θα παρουσιάσουν προβλήματα στην μετέπειτα ζωή τους, κυρίως κινητά ή νευροαναπτυξιακά.

Ακολούθησε η ομιλία της Χριστίνας Καλαϊτζή, Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια NDT Tutor. Η κα Καλαϊτζή αναφέρθηκε στην ειδική διαχείριση που πρέπει να έχουν τα πρόωρα μωρα και τους φόβους των γονέων εάν το παιδί τους έχει κινητικά προβλήματα κι αν θα μπορέσει να περπατήσει. «Μέσα από την πρώιμη παρέμβαση τα παιδιά θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Με την φυσικοθεραπευτική παρέμβαση, την εκπαίδευση των γονέων και του οικογενειακού περιβάλλοντος επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση στην υγεία των πρόωρων παιδιών. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε 3 πράγματα:

- Πρόωρο μωρό δεν σημαίνει βλάβη

- Φυσικοθεραπεία δεν σημαίνει βλάβη αλλά πρώιμη παρέμβαση

- Δώστε χρόνο στους γονείς και τους μικρούς ήρωες, κι όλα θα πάνε καλά», συμπλήρωσε.

Στο τέλος τον λόγο πήρε η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc, Θωμαή Σιώπη, αναπτύσσοντας το θέμα «Προωρότητα: Επιπτώσεις στη ψυχολογία του γονέα». Η κα Σιώπη αναφέρθηκε στην προωρότητα και την ψυχική υγεία, στη νοσηλεία στη ΜΕΝΝ, στα αρνητικά συναισθήματα, στο κοινωνικό περιβάλλον και στη στήριξη, στον ρόλο του πατέρα και στους τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων.

Ακολούθησε η προσωπική εμπειρία της Ηλέκτρας Ευαγγελακοπούλου, η οποία εργάζεται ως Μαία στη ΜΕΝΝ στο Γέννεσις. Μίλησε για το δύσκολο έργο που αντιμετωπίζει στην εργασία της, τον τρόπο που συμπεριφέρεται το ειδικευμένο προσωπικό στα πρόωρα μωρά, για την αγάπη που νιώθει γι αυτά και το δέσιμο που αναπόφευκτα έρχεται.

Κλείνοντας ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεόφιλος Κορωνάς είπε «σήμερα φεύγω πιο σοφός. Αν και πατέρας δεν τα γνώριζα αυτά που ακούστηκαν σήμερα. Τα μηνύματα είναι θετικά, οπότε πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και να είμαστε αισιόδοξοι».