«Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» το μήνυμα της ημερίδας για τον καρκίνο του μαστού στην Βέροια (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των γυναικών για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Βέροια με θέμα «Καρκίνος του μαστού: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας, το ΚΕΠ Υγείας, την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και το Νοσοκομείο Βέροιας, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας, τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βέροιας – Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος και το παράρτημα Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Χρήστος Κούτρας, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας, «Συντονιστής Δ/ντής Παθολογικής κλινικής Γ Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας)».

«Όσον αφορά την βιολογία της καρκινογένεσης, οι γνώσεις μας συνεχώς αυξάνονται. Κι αυτό βοήθησε να γίνεται και πρόληψη κι έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν 1 στις 8 γυναίκες που θα συμπληρώσουν το προσδόκιμο επιβιώσεως (80+ ετών). Είναι η πρώτη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά τα 65. Ενώ πριν τα 65 είναι η δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η θνητότητα από καρκίνο του μαστού, κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η αυξημένη συχνότητα ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού και ο δεύτερος ότι έχουμε πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα… Μέσα από αυτή την εκδήλωση θέλουμε να πετύχουμε την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Οι τρεις ομιλητές έχουν βαθιά γνώση κι ασχολούνται καθημερινά με το αντικείμενο του καρκίνου του μαστού», είπε ο κος Κούτρας.

Την ημερίδα προλόγισε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατείας ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ασθένεια που ταλαιπωρεί πολλές Ελληνίδες και τις οικογένειές τους. Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού δεν αποτελεί μια απλή ασθένεια, αλλά οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα κι αποφασιστικά. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προβλεφθεί, αρκεί να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα πρόληψης. Καθοριστική για την έγκαιρη διάγνωση γυναικών άνω των 20 ετών είναι η τακτική αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση μετά την ηλικία των 40. Η καλή φυσική κατάσταση, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ αποτελούν σημαντικά προληπτικά μέτρα. Έτσι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές και ότι ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος, εφόσον προβλεφθεί σε αρχικό στάδιο. Ο Δήμος Βέροιας προωθεί πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης πρόληψης και προαγωγής της υγείας, όπως ενημερωτικές ομιλίες, συμβολικές πορείες, δωρεάν μαστογραφίες κτλ. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε τέτοιες δράσεις ώστε η μεγάλη αξία της πρόληψης να είναι γνωστή σε κάθε γυναίκα του δήμου.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, λέγοντας ότι το Νοσοκομείο Ημαθίας ασχολείται με την πρόληψη κι ότι σύντομα θα εγκατασταθεί ένας νέος ψηφιακός μαστογράφος, από δωρεά του Σωτήρη Περτσιούνη, για να καλυφθεί ο γυναικείος πληθυσμός της Ημαθίας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βασίλης Διαμαντόπουλος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας την φράση του πατέρα της ιατρικής, του Ιπποκράτη «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η πρόληψη θα πρέπει να μας γίνει βίωμα. Όταν ο καρκίνος εντοπιστεί σε μια γυναίκα και αντιμετωπιστεί έγκαιρα έχει 97% ίαση. Οπότε πρόληψη, πρόληψη και πάλι πρόληψη!

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κυρόπουλος, Ακτινολόγος, εξειδικευμένος στις παθήσεις του μαστού, ο οποίος πρώτα χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του προέδρου του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού». Ο κος Κυρόπουλος μίλησε για την πρόληψη και τα είδη του, τα είδη του καρκίνου του μαστού, τις πιθανές αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, κληρονομικότητα, κάπνισμα, αλκοόλ κ.α., τα μέτρα πρόληψης όπως σωματική άσκηση, ελάττωση βάρους κ.α., για το τι θα πρέπει να γνωρίζει η κάθε γυναίκα, ο τρόπος που γίνεται η ψηλάφηση, η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα, για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες, τι είναι η τομοσύνθεση, η μαγνητική μαστογραφία, ο τρόπος που γίνεται η βιοψία κ.α.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Κασαράκης Δ/ντής - Β' Ογκολογική Κλινική Α.Ν.Θ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού». Ο κος Κασαράκης μίλησε για τα είδη των καρκίνων του μαστού, τους παράγοντες που επηρεάζουν την αντιμετώπιση της νόσου, τα είδη της θεραπείας, τους τρόπους αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου και ποιος είναι ο ρόλος τους χειρουργού σε αυτό το στάδιο, ποια φάρμακα χορηγούνται κ.α.

Στο τέλος μίλησε η Ημαθιώτισα (με καταγωγή από την Επισκοπή Ναούσης) Φωτεινή Παυλίδου, Χειρουργός μαστού, Δ/ντρια - Χειρουργικό- Ογκολογικό Τμήμα Μαστού Α:Ν Θ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», η οποία μίλησε για την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Η κα Παυλίδου μίλησε για την χειρουργική επέμβαση των γυναικών που νοσούν από καρκίνο του μαστού, τις τεχνικές που πραγματοποιούνται, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε διάφορες μελέτες. Κλείνοντας είπε «η έγκαιρη διάγνωση ενός ‘πρώιμου’ μικρού σε μέγεθος καρκίνου που ανιχνεύεται κατά το προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία, μπορεί να σώσει τη ζωή της γυναίκας αλλά και το μαστό της».

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.