Επαγγελματικό άσθμα: Το γνωρίζετε;

Γράφει η Μαρία Ψωμιάδου, Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων

Εάν παρουσιάζετε συριγμό, βήχα, βάρος στο στήθος ή δύσπνοια στο χώρο εργασίας σας, μπορεί να έχετε επαγγελματικό άσθμα.

Επισκόπηση

Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα συνήθως εργάζονται σε χώρους που υπάρχουν χημικές αναθυμιάσεις, σκόνη ή άλλες ερεθιστικές ουσίες στον αέρα. Αν έχετε διαγνωστεί με άσθμα που έχει άλλη αιτιολογία, μπορεί να επιδεινωθεί από αερομεταφερόμενες ερεθιστικές ουσίες στο χώρο εργασίας. Εάν έχετε άσθμακαι υποψιάζεστε ότι ο χώρος εργασίας σας προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, ο Αλλεργιολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα.

Το Άσθμα σας προκαλείται από την Εργασίας σας;

Αυτή η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί. Θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις, όπως :

  • Το άσθμα σας ξεκίνησε όταν αλλάξατε εργασία;
  • Το άσθμα σας βελτιώνεται όταν είστε μακριά από την εργασία σας;
  • Μήπως οι χημικές ουσίες και άλλες καταστάσεις στο χώρο εργασίας σας, σας δυσκολεύουν την αναπνοή;

Αποδεικνύοντας το Επαγγελματικό Άσθμα

Η Υπηρεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην Εργασία αναφέρει ότι περίπου 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίθενται σε τουλάχιστον μία από τις 250 ουσίες που είναι γνωστές ή πιστεύεται ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν το επαγγελματικό άσθμα.

Οι παράγοντες που οδηγούν σε συμπτώματα μπορεί να είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές, χρώματα, προϊόντα καθαρισμού, σκόνη από ξύλο, σιτηρά και αλεύρι, γάντια από λάτεξ, μούχλα, ζώα και έντομα. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης επαγγελματικού άσθματος, περιλαμβάνουν υπάρχουσες αλλεργίες ή άσθμα, το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ή και άσθματος και το κάπνισμα.

Ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο ευάλωτοι;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι ακόλουθοι εργαζόμενοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επαγγελματικό άσθμα :

  • αρτοποιοί
  • κατασκευαστές απορρυπαντικών
  • κατασκευαστές φαρμάκων
  • αγρότες
  • εργαζόμενοι σε σιλό σιτηρών
  • εργαζόμενοι σε εργαστήρια με ζώα
  • εργάτες σε μεταλλεία
  • εργάτες σε μύλους
  • εργάτες σε εργοστάσια πλαστικών.

Ο προσδιορισμός του εάν το άσθμα σας σχετίζεται με την εργασία σας θα απαιτήσει περαιτέρω διερεύνηση. Ο Αλλεργιολόγος θα αναζητήσει πληροφορίες μέσω ενός λεπτομερούς ιστορικού για :

  • Εάν κάποια μέλη της οικογένειας σας έχουν αλλεργίες, άσθμα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.
  • Θα σας ζητήσει να περιγράψετε την τρέχουσα και την προηγούμενη δουλειά σας και εάν και πως φαίνεται να σχετίζονται με το άσθμα σας. Θα πρέπει να είστε σε θέση να εξηγήσετε τη δουλειά και τις συνθήκες εργασίας σας, όπως η έκθεση σε καπνούς, αέρια, ερεθιστικά, χημικά και πιθανά αλλεργιογόνα. Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ζέστη, κρύο, και ξηρότητα, καθώς και κάθε κατασκευή ή συνθήκες επεξεργασίας στις οποίες εκτίθεστε.
  • Θα ερωτηθείτε για τα συμπτώματα σας – πόσο συχνά συμβαίνουν και τι πιστεύετε ότι τα προκαλεί.
  • Θα γίνει σπιρομέτρηση, μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που μετρά τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Μπορεί να σας ζητηθεί να γίνει σπιρομέτρηση πριν και μετά την εργασία σας.

Επιπλέον, ο Αλλεργιολόγος μπορεί να σας κάνει αλλεργικά τεστ (δερματικές δοκιμασίες νυγμού) καθώς και ακτινογραφία θώρακος και εξετάσεις αίματος.

Θα ήταν χρήσιμο να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με τις επαγγελματικές σας εκθέσεις από τον υπεύθυνο της εργασίας σας, ο οποίος μπορεί να σας δώσει και βιβλιογραφία σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την εργασίας σας. Ελέξτε και δώστε στον Αλλεργιολόγο σας το Φύλλο Δεδομένων Ασφάλειας Υλικού (Material Safety Sheet – MSDS) για κάθε χημικό προϊόν στο οποίο εκτίθεστε στην εργασία σας.

Διαχείρηση του Άσθματος στο Χώρο Εργασίας

Η πρόληψη και η θεραπεία του επαγγελματικού άσθματος απαιτεί περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τις αλλαγές συμπεριφοράς, προκειμένου να αποφευχθούν οι κρίσεις άσθματος, μαζί με φαρμακευτική αγωγή και προσεκτική ιατρική παρακολούθηση. Το αν μπορείτε να αποφύγετε τους παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν το άσθμα σας στη δουλειά θα εξαρτηθεί από το που εργάζεστε και το τι κάνετε εκεί.

Άν υποψιάζεστε ότι το άσθμα σας προκαλείται από τις συνθήκες εργασίας ή αν επιδεινώνεται κατά την εργασία, μιλήστε στον αλλεργιολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να απομακρυνθείτε από τους παράγοντες ή να μειώσετε τις επιπτώσεις τους.

Ψωμιάδου Ι. Μαρία
Ειδική Αλλεργιολόγος Παίδων & Ενηλίκων
Βενιζέλου 32 (1ος Όροφος), Βέροια
Τ. 2331 303044, 6944 817701
psomiadou.gr