Βιωματική διάλεξη για τον τρόπο που μιλάει το σώμα πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Με αφορμή την έναρξη ενός κύκλου βιωματικών σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο «άκου το σώμα, μιλά η ψυχή» στο Radical, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

Η ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Κιατικίδου είπε «θέλει θάρρος για να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας. Εάν και είναι μία φυσική διαδικασία έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται αλήθεια και θάρρος να έρθουμε σε επαφή με τη σωματική διαδικασία. Έχει μία συνεχής ροή, δεν είναι κάτι στατικό. Η επαφή με το σώμα έχει την απόλαυση της πληρότητας. Όταν ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα μας όχι μόνο με την σκέψη όπως κάνουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και με το συναίσθημα και το σώμα μας ».

Με την ψυχοθεραπευτική ιδιότητα της κ. Κιατικίδου ξεκίνησε το ταξίδι για να ακούσουμε το σώμα μας.

«Είμαστε σώμα, συναίσθημα και συμπεριφορά. Δεν είμαστε μόνο η σκέψη μας όπως λέει το ρητό «σκέφτομαι άρα υπάρχω». Υπάρχει το νιώθω – υπάρχω, κινούμαι – υπάρχω, συμπεριφέρομαι – υπάρχω, υπάρχω πιο απολαυστικά όταν είμαι ολόκληρος…. Τα σωματικά συμπτώματα (δύσπνοια, ταχυπαλμία κτλ) που μας ταλαιπωρούν δείχνει ότι το σώμα λειτουργεί».

Σε αυτό το σημείο οι παρευρισκόμενοι έκαναν μία άσκηση αλλάζοντας την στάση του σώματος τους κι εξέφρασαν ποια συναισθήματα και σκέψεις τους δημιούργησε αυτή η αλλαγή.

«Το σώμα έχει φωνή, μας μιλάει συνεχώς, μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου, την ένταση των μυών, την κίνηση ή την στάση…»

Πως όμως είναι για τον καθένα αυτή η φωνή;

Πάλι σε αυτό το σημείο ακολούθησε άσκηση με τη συνοδεία μουσικής.

«Αλλά πως μπορώ να καταλαβαίνω καλύτερα το σώμα μου; Με την σωματική επίγνωση η οποία θέλει εξάσκηση. Έχει μία διαδικασία η οποία χωρίζεται στην εσωτερική, μεσαία και εξωτερική ζώνη. Η κάθε ζώνη αντιπροσωπεύει κάποια χαρακτηριστικά, όπως συναίσθημα, αξίες, πεποιθήσεις, αισθήσεις κ.α. τα οποία όλα πρέπει να είναι σε αρμονία.

Θα πρέπει να εστιάζουμε στο εδώ και τώρα και να είμαι σε επαφή με όλες τις ζώνες. Πως όμως έρχομαι σε επαφή με αυτό; Με την επίγνωση. Μέσα από την επαφή όλα έχουν σχέση με κάτι άλλο. Ο εαυτός βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον…», είπε μεταξύ άλλων η ψυχοθεραπεύτρια.

Η Κιατικίδου Ευφροσύνη είναι ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια και εκπαιδεύτρια αυτοσχεδιαστικού θεάτρου playback. Ασχολείται πολλά χρόνια με την γυμναστική, την κίνηση και τη yoga.