Έναρξη σχολικής χρονιάς

DYSLEXIA CENTERS PAVLIDIS METHOD - ΓΑΪΤΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΒΕΡΟΙΑ [ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΘΠ]

Κάθε νέα σημαντική αλλαγή, συνήθως προκαλεί αβεβαιότητα και άγχος. Η έναρξη του σχολείου μπορεί να είναι μια συναρπαστική νέα εμπειρία για τα μικρά παιδιά και για τους γονείς τους, αλλά μπορεί να την βιώσουν με άγχος και ανησυχητικές σκέψεις. Είναι σημαντικό λοιπόν να υποστηρίζουμε τα παιδιά μας σε περιόδους αλλαγών όπως αυτήν της έναρξης του σχολείου. Με λίγη προετοιμασία και αρκετή ενθάρρυνση τα παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν στο καινούριο τους περιβάλλουν και να αρχίσουν το σχολείο χαρούμενα και ευτυχισμένα.

Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με την έναρξη του σχολείου. Τι πιστεύει ότι λαμβάνει μέρος στο σχολείο; Πώς πιστεύει ότι θα είναι; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που το ανησυχεί ή το χαροποιεί? Διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι εσείς θα είστε δίπλα του να το υποστηρίξετε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.

Επικεντρωθείτε στα θετικά του σχολείου όπως ότι το παιδί θα γνωρίσει νέους φίλους, θα παίξει μαζί τους τα αγαπημένα του παιχνίδια, θα αναπτύξει νέες δεξιότητες και θα μάθει πολλά διαφορετικά και καινούργια πράγματα για τον κόσμο!

Ένα παιδί δεν χρειάζεται να είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει ή να κάνει αριθμητικές πράξεις πριν την έναρξη του σχολείου. Τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο με ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων και ο/η δασκάλα τους είναι εξειδικευμένη να βοηθήσει τα παιδιά να προοδεύσουν σταδιακά και να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Είναι σημαντικό να παιδιά να βιώνουν τη γνώση σαν το παιχνίδι και να μην καταπιέζονται από αυτήν. Όχι αρνητική κριτική. Θετιά και ενθαρρυντικά. Η συχνή επικοινωνία και η θετική συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών δημιουργεί το θετικό κλίμα που βοηθά στην πρόληψη ανεπιθύμητων καταστάσεων, όπως είναι το bullying. Οι φιλίες αποτελούν ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας.

Ύπνος τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα, καλό πρωινό και υγιεινή. Είναι σημαντικό να δουλέψετε με το παιδί σας το πρωινό ξύπνημα. Εάν ένα παιδί δεν έχει πάει σε παιδικό σταθμό, μπορεί να του είναι δύσκολο να ξυπνάει το πρωί. Είναι σημαντικό λοιπόν να εξασκηθεί στο πρωινό ξύπνημα πριν την έναρξη του σχολείου. Ακόμα και τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο θα βοηθηθούν, εάν ξανά-συνηθίσουν το πρωινό ωράριο. Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς εφαρμόστε το καινούριο ωράριο ύπνου, που τόσο ανάγκη θα έχει το παιδί σας, προκειμένου ν ανταπεξέλθει με ηρεμία και επιτυχία στην καινούργια σχολική χρονιά.

Πολλές φορές οι γονείς μπορεί να ανησυχούν για την έναρξη του σχολείου. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας είναι ικανά να αντιληφθούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που τυχόν να βιώνετε. Είναι σημαντικό σαν γονείς να είστε χαλαροί, σταθεροί, ήρεμοι και θετικοί για αυτήν την νέα εμπειρία του παιδιού σας. Αποφύγετε να αναφερθείτε στο σχολείο σαν κάτι που εσείς μισούσατε, δεν σας άρεσε καθόλου, κλπ. Τα παιδιά έχουν την τάση να σας αντιγράφουν, οπότε εάν είχατε τέτοιες εμπειρίες καλύτερα να μην τις μοιραστείτε μαζί τους.

Η Δυσλεξία (έξυπνα άτομα που διαβάζουν αργά με λάθη, είναι ανορθόγραφοι, ξεχνούν να βάζουν τόνους, δυσκολεύονται να μεταφέρουν τη σκέψη του στα γραπτά, υστερούν στα θεωρητικά-φιλολογικά, ενώ τα πάνε πολύ καλά στα προφορικά και στα πρακτικά μαθήματα) και η Διάσπαση Προσοχής, Παρορμητικότητα (ανυπομονησία) και η Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) έχουν βιολογική αιτιολογία και συνήθως είναι κληρονομικές. Γι’ αυτό, αν κάποιος από τις δύο οικογένειες είχε κάποιες από τις παραπάνω δυσκολίες και το παιδί σας τις εμφανίζει, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών για διάγνωση και αντιμετώπιση, όσο πιο σύντομα μπορείτε..

Καλή σχολική χρονιά με χαμογελαστά και ευτυχισμένα παιδιά !

Χριστίνα Γαϊτάνου, Ψυχολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια
‘Dyslexia Centers - Pavlidis Method’, Βέροια
www.dyslexiacenters.gr