Logo

Ενημερωτική δράση για την εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βέροιας (φωτογραφίες)

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Αιμοδοσίας το Κέντρο Υγείας Βέροιας διοργάνωσε ενημερωτική δράση, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στον ισόγειο χώρο του κτιρίου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό, όπως είπε στον χαιρετισμό της η Χειρουργός, Υπεύθυνη Επιστημονικής Λειτουργίας Κέντρου Υγείας Βέροιας, Μαρία Χατζή.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, Ευαγγελία Μαγουλά, η οποία είπε ότι η εκδήλωση έχει ως στόχο να προωθήσει την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας και να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών, χωρίς να χρειάζεται η χώρα μας να εισάγει αίμα από άλλες χώρες.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής, Υπεύθυνος Ιατρός Βιοπαθολόγος Κωνσταντίνος Πιστοφίδης. Ο κος Πιστοφίδης είπε ότι σημαντικό κομμάτι της αιμοδοσίας είναι ο εθελοντισμός κι ότι ο εθελοντής θα πρέπει με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έγιναν αναφορές στο τι εννοούμε με τον όρο αιμοδοσία, από τι αποτελείται το αίμα, ποιες είναι οι σπουδαιότερες λειτουργίες του αίματος, εάν είναι ασφαλές το αίμα και ποιοι το χρειάζονται, ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα και ποιοι όχι, ποια είναι τα οφέλη που πρέπει να γνωρίζει ο εθελοντής αιμοδότης όταν δίνει αίμα, εάν είναι ασφαλές όταν δίνουμε αίμα (εξασφαλίζεται η υγεία του δότη και του λήπτη), ποιοι είναι οι ασφαλέστεροι δότες αίματος, γιατί κάποιος να γίνει εθελοντής αιμοδότης και πόσο τακτικά μπορεί να δίνει αίμα, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρα σε αίμα κ.α.

Δύο πράγματα είναι σημαντικά όπως τόνισε ο κος Πιστοφίδης. Το πρώτο είναι να γνωρίζει ο εθελοντής αιμοδότης τα οφέλη που παίρνει για τον εαυτό του (ανανέωση κυττάρων, ενεργοποίηση του μυελού των οστών, καλύτερη λειτουργία της καρδιάς) και δεύτερον ότι βοηθά με την πράξη του τους συνανθρώπους του.

Τελειώνοντας, οι παρευρισκόμενοι συμπλήρωσαν μία λίστα για να εγγραφούν εθελοντές αιμοδότες.

{jlex}flickr:72157697438081124{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb