Αναγκαιότητα διασφάλισης πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης των μαθητών και εκπαιδευτικών, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας, έναντι της ιλαράς

Από τον δήμο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τους εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης και κάθε ενδιαφερόμενο ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ., από το Μάιο 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας περισσότερα από 700 κρούσματα ιλαράς και δύο θάνατοι.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σποραδικά περιστατικά ιλαράς σε βρέφη και παιδιά που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς / παιδικούς σταθμούς και σχολεία της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, λόγω του συγχρωτισμού τους στις σχολικές αίθουσες χαρακτηρίζονται ως ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από ιλαρά, εφ’ όσον είναι επίνοσοι (δηλαδή δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από το συγκεκριμένο ιό).

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων περί πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, είναι απαραίτητη η διασφάλιση πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς με δύο δόσεις εμβολίου, των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της χώρας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΑΔΑ: Ω893465ΦΥΟ-8ΘΝ), εν όψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει:

1. τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά, είτε με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς, είτε με τη μορφή του τριπλού εμβολίου (μικτού) MMR.

2. τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέρ-γεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή – εφ’ όσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό- το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής".