Ψηφιακή μαστογραφία και βιοψία μαστού - Δύο σωτήριες μέθοδοι για την ανίχνευση καρκίνου

Ο καρκίνος στο στήθος πλέον στις μέρες μας μπορεί να προληφθεί πολύ εύκολα και να αντιμετωπιστεί εξ ολοκλήρου αρκεί να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Ευτυχώς η τεχνολογία συνεχίζει και κάνει θαύματα, φέρνοντας επανάσταση στην απεικόνιση και στον έλεγχο των διαφόρων ευρημάτων από βιοψίες.

Μία από τις ανακαλύψεις που εδώ και χρόνια έχουν σώσει πολλές γυναίκες από τα χειρότερα είναι ο ψηφιακός μαστογράφος νέας γενιάς.

Πρόκειται για μία απλή ακτινολογική εξέταση, μέσω της οποίας απεικονίζεται η μορφολογία και η δομή του στήθους, με απώτερο σκοπό η σωστή απεικόνιση και ακριβής διάγνωση κάθε αλλοίωσης που διαταράσσει την φυσιολογική αρχιτεκτονική του μαστού. Για αυτό μπορεί να ευθύνεται για παράδειγμα ένας όγκος!

Πλεονεκτήματα ψηφιακής μαστογραφίας

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας τα κυριότερα είναι:

ü  Υψηλές αναλύσεις στις οθόνες από τις οποίες επεξεργάζεται το αποτέλεσμα ο γιατρός, με στόχο τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο

ü  Μικρή διάρκεια

ü  Λιγότερη ακτινοβολία στην ασθενή

ü  Χαμηλές τιμές

Και αν χρειαστεί βιοψία τι γίνεται;

Η βιοψία είναι μία επίσης αποτελεσματική εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει σε συνέχεια της ψηφιακής μαστογραφίας ώστε να διευκρινιστεί αν υπάρχει καλοήθεια ή κακοήθεια. Από τη στιγμή που γίνεται βιοψία, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κακοήθεια, απλά υπάρχει ένα ύποπτο εύρημα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Έτσι αποκτά και νόημα η διάγνωση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, το οποίο είναι θεραπεύσιμο.

Η βιοψία μπορεί να γίνει με παρακέντηση με λεπτή βελόνα ή με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η πρώτη μέθοδος με τη βελόνα είναι η πιο απλή, όπου το περιεχόμενο αναρροφάται και αμέσως δίνεται για υπερηχογραφικό έλεγχο. Πονάει λιγότερο από την αναλογική μαστογραφία και η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις βλάβης ή παθολογίας.

Από την άλλη η βιοψία με υπερηχογραφική καθοδήγηση, χαρακτηρίζεται ως μία ολοκληρωμένη εξέταση βιοψίας, χωρίς πόνο που δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία και δεν πονάει. Ο γιατρός σας θα σας πει αν είστε κατάλληλη υποψήφια για αυτού του είδους την μαστογραφία.

Δείτε περισσότερα εδώ.