Logo

Φυτοοιστρογόνα: Υπάρχει λύση από την φύση;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

Οι γιατροί της δυτικής εκπαίδευσης χρησιμοποιούμε την Θ.Ο.Υ (Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης) στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με περίσκεψη και υπό προϋποθέσεις.

 

Υπάρχουν όμως και τα φυτοοιστρογόνα που είναι πιο ασθενικά από τα οιστρογόνα ενώ μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και χωρίζονται σε 4 βασικές ομάδες.

- Ισοφλαβονοειδή

- Στιλβόνες

- Φλαβονοειδή

- Λιγνάνες

Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται στα φασόλια, όσπρια, φακές, ρεβίθια, τόφου και προϊόντα με βάση την σόγια, όπως το κόκκινο τριφύλλι, το μπρόκολο και τα cranberries.

Οι λιγνάνες βρίσκονται σε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, όπως στο σπανάκι, στο καρότο, καθώς και στο λιναρόσπορο.

Η χρήση ποσότητας καφεΐνης >200mg και <400mg ημερησίως αυξάνει την παραγωγή οιστρογόνων όπως και το πράσινο και μαύρο τσάι.

Η Ιαπωνική διατροφή περιέχει 20-50mg φυτοοιστρογόνων ενώ η δυτική διατροφή περιέχει 1mg την ημέρα.

Τα φυτοοιστρογόνα βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών και κάποιων μορφών καρκίνων (Ca προστάτη, παχέος εντέρου, μαστού καθώς και του Alzheimer)

Η βιταμίνη Ε βοηθά στις εξάψεις και περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, έλαια και λαχανικά. Έχουν και αντιοξειδωτική δράση καθώς ελαττώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Μερικές φορές παρουσιάζεται δυσανεξία στο γαστρεντερικό και δεν χορηγούνται στον υποθυρεοειδισμό.

Προσοχή στην χορήγηση σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού ή ΚΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Τα φυτοοιστρογόνα δεν επηρεάζουν τους ευαίσθητους ιστούς του μαστού και της μήτρας.

Πρέπει να μας κατευθύνει κάποιος γιατρός στη λήψη συγκεκριμένης ποσότητας φυτοοιστρογόνων γιατί φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα και ασφαλές και μπορεί να αλληλεπιδρά με τυχόν φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς.

ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕΡΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΥΤΟΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ:

ΣΠΟΡΟΙ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΗΣΑΜΕΛΑΙΟ

Περιέχουν λιγνάνες (φυτοοιστρογόνα) και περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Περιέχουν φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα και μειώνουν τα χοληστερόλη. Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γιατί αφομοιώνονται αργά.

ΤΑ ΜΠΙΖΕΛΙΑ

Περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C, φυτοοιστρογόνα και φυτικές ίνες.

ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ

Περιέχει ασβέστιο και φυτοοιστρογόνα

Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα. Αποτελεί και πηγή ω3 λιπαρών για την πρόληψη των εγκεφαλικών και των καρδιακών επεισοδίων.

ΤΑ ΨΑΡΙΑ των παγωμένων νερών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγγα περιέχουν ω3 λιπαρά και οιστρογόνα από την φύση.

Βέβαια το φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα φυτικό και ασφαλές.

Μπορεί τα οιστρογόνα φυτικής και φυσικής προέλευσης να αλληλεπιδρούν με τυχόν υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή της γυναίκας. Να ενημερώνεται πάντα και να κατευθύνει την γυναίκα ο ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ.

Αλλά τον Αύγουστο του 2011 δημοσιεύθηκε μία εργασία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις Η.Π.Α. που αποδεικνύει ότι η χορήγηση 200mg ισοφλαβόνων από το στόμα δεν επιδρά ούτε στην απώλεια οστικής μάζας, ούτε στις εξάψεις και τα άλλα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Παλαιότερες εργασίες από την Κίνα υποστηρίζουν ότι η σόγια στα αρχικά στάδια της εμμηνόπαυσης ελέγχει τις εξάψεις και την απώλεια της οστικής μάζας.

Η εργασία από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποτελεί διπλή μελέτη με 248 γυναίκες, ηλικίες 45 έως 60 ετών στα πέντε πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης.

Η πρώτη ομάδα placebo και η δεύτερη ελάμβανε 200mg την ημέρα ισοφλαβόνης από σόγια για 2 χρόνια. Η οστική μάζα του ισχίου ελέγχθηκε με DEXA και καταγραφόταν και η συχνότητα των εξάψεων των γυναικών.

Επειδή όμως τα προβλήματα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών υπάρχουν, είναι επιτακτικά και δύσκολα αντιμετωπίσιμα, εκτός απ’ τις φαρμακευτικές λύσεις με την Θ.Ο.Υ. (Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης) και τα φυσικά προϊόντα των φαρμακευτικών εταιριών, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε και λύσεις από την φύση.

Πηγή βιβλιογραφίας: Arch Inteyn Med 2011 Aug8, 171/15:1363-9

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ph.d., Μαιευτήρας, Χειρουργός - Γυναικολόγος
Εληάς 9, Βέροια
Τηλ. 2331072723
www.pliroforiodotis.gr/ksidiropoulos

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb