Τα μεγάλα ζητήματα της υγείας στην Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που βιώνει εντόνως ο ελληνικός λαός, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Στη Γενική Συνέλευση, όπου συμμετείχαν 300 Σύνεδροι, Πρόεδροι και Αντιπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, μετά από μια 11ωρη εργώδη διαδικασία, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του 2017, ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς και η εισήγηση της Διοίκησης του Π.Ι.Σ.

Την Ιατρική Κοινότητα Ημαθίας εκπροσώπησαν ο Επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων και μέλος Δ.Σ. του ΠΙΣ Αναστάσιος Βασιάδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλειος Διαμαντόπουλος και οι Αντιπρόσωποι Γεώργιος Μηνάς, Σοφία Κουπίδου και Ιωάννης Αποστολόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αφού καλωσόρισε τους Αντιπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα του Συστήματος Υγείας που απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ.
Ειδικότερα επισήμανε τις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας με συνέπεια την συνεχή επιδείνωση της περίθαλψης του ελληνικού λαού, την ελλειμματικότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την δραματική υποβάθμιση των νοσοκομείων και την επιτεινόμενη μετανάστευση των νέων ιατρών.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Αναστάσιος Βασιάδης ως μέλος του Δ.Σ. αναφέρθηκε στην εισήγηση, στην σύνταξη της οποίας συμμετείχε, επισημαίνοντας ότι πέραν των επικαιροποιημένων γενικών θέσεων, συμπεριλήφθησαν όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την περίθαλψη των πολιτών και το ιατρικό επάγγελμα.
Ο ομιλητής τόνισε την αναγκαιότητα να εξασφαλιστούν οι πόροι του ΠΙΣ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις πρόσθετες διοικητικές αρμοδιότητες του, που έχουν θεσπιστεί.
Ο Α. Βασιάδης κατέληξε θέτοντας την αναγκαιότητα της ενότητας και της αγωνιστικής συσπείρωσης όλων των ιατρικών κλάδων, μέσω της ενεργοποίησης των Ιατρικών Συλλόγων, υπό τον συντονισμό του ΠΙΣ.

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τον λόγο έλαβαν πολλοί Αντιπρόσωποι οι οποίοι στην πλειονότητα τους καταδίκασαν την ασκούμενη πολιτική υγείας και ζήτησαν να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ασφαλής περίθαλψη.

Η Γενική Συνέλευση ζήτησε με ψήφισμά της να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis,να σταματήσει η αλόγιστη κατηγορία εναντίον ιατρών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι, αν ενέχονται σε παράνομους χρηματισμούς, ώστε η Ιατρική Κοινότητα να απαλλαγεί από τα γκρίζα φαινόμενα που την απαξιώνουν και να μη γίνεται αποκλειστική βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων.