Τι είπε στην Ημαθία ο Υπουργός Υγείας για την ενίσχυση των Νοσοκομείων Βέροιας, Νάουσας (φωτογραφίες, βίντεο)

Επίσκεψη στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός άκουσε τα προβλήματα που του έθεσαν οι φορείς και αμέσως μετά ξεδίπλωσε το πλάνο του Υπουργείου για το σύστημα δημόσιας υγείας και μίλησε για το τι πρόκειται να γίνει στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας το επόμενο διάστημα.

Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι "τα δυο νοσοκομεία της Ημαθίας, έχουν τα προβλήματά τους αλλά επιτελούν σημαντικό έργο. Με διαβάθμιση, υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας τους. Ήμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών, που υπήρχαν και επιδεινώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Κάνουμε μια προσπάθεια να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, και σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει, και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό και μέσω των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που ήταν μια πολύ σημαντική ενίσχυση 4000 άνθρωποι, που κάλυψαν ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθικό προσωπικό'

Προσπαθούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων να προκηρύξουμε και μόνιμες θέσεις για να καλύψουμε με ασφαλή τρόπο τις διαχρονικές ανάγκες και τα κενά του συστήματος αλλά αυτό έχει περιορισμούς.

Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο μια προκήρυξη που αφορά το προσωπικό και είναι σε εξέλιξη οι κρίσεις που αφορούν τους γιατρούς.

Νομίζω ότι έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Ο προϋπολογισμός τους έχει ενισχυθεί, όπως στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Έχουμε προσθέσει περίπου αυτή αυτό τον καιρό με περίπου 300 - 400 εκατομμύρια ευρώ τη. διετία και με 600 - 700 την τετραετία 2015 – 2018.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων με φάρμακα, με υλικά, έχουμε ενισχύσει την δυνατότητα να προσλαμβάνουν τους επικουρικούς γιατρούς. Έχουμε τριπλασιάσει τα τελευταία δύο χρόνια τα χρήματα και από 30-35 εκατομμύρια έχει ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια".

Το Νοσοκομείο Βέροιας

Για το Νοσοκομείο Βέροιας ο κ. Ξανθός είπε:

"Με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα γίνει στοχευμένα ένα κομμάτι αφορά τα ΤΕΠ (γιατροί για τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία). Στην Βέροια θα προσληφθούν πέντε γιατροί και τρεις στη Νάουσα.

Είναι μια πολύ κρίσιμη ενίσχυση σε ένα τμήμα παίζει ζωτικό ρόλο στην πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος υγείας. Είναι ο χώρος όπου υπάρχει πολλές φορές και ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές και δυσλειτουργίες και υπερκόπωση για το ανθρώπινο δυναμικό.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με την παρουσία ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ να ενισχύσουμε την αυτόνομη συγκρότηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και μαζί με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, μέσω των δυο μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ) που είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες εδώ στην πόλη της Βέροιας και την συνολική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και τη στήριξη βεβαίως και των κέντρων υγείας και με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Θα προκηρύξουμε για τα κέντρα υγείας της υπαίθρου και της πόλης περίπου 450 μόνιμες θέσεις γιατρών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Συνδυαστικά λοιπόν ενισχύουμε όλο το φάσμα της φροντίδας από την πρωτοβάθμια, την αντιμετώπιση επειγόντων, την εντατική θεραπεία που έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ της χώρας και βεβαίως προσπαθούμε σε νοσοκομεία όπως της Βέροιας που έχουν τμήματα αναβαθμισμένης δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ουσιαστικά έχουν τριτοβάθμιο χαρακτήρα, να τα στηρίξουμε και να τα αναβαθμίσουμε. Στο σχεδιασμό που κάνουμε αυτή την περίοδο συνολικά προσπαθούμε να εντάξουμε ένα μέρος από τις προτεραιότητες που μας έθεσαν εδώ οι συνάδελφοι

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε ένα σήμα ανάπτυξης και όχι απλώς επιβίωσης του δημοσίου συστήματος της υγείας. Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης και των οργανισμών των νοσοκομείων με επιπλέον οργανικές θέσεις και επιπλέον οργανικές κλίνες.

Με μια καλύτερη ιεράρχηση μπορούμε να προσδοκούμε μια καλύτερη λειτουργία στο νοσοκομείο Βέροιας, αξιοποιώντας φυσικά και την ολοκλήρωση της επέκτασης, έργο που χρονοτριβούσε για πάρα πολλά χρόνια. Είμαστε στη τελική ευθεία και νομίζω ότι είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και βούληση όλων μας να ολοκληρωθεί στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 Θα κοιτάξουμε να πιέσουμε και μέσω της κτηματικής υπηρεσίας, να πιέσουμε και τον ανάδοχο να ολοκληρώσει το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο.

Βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα μπορέσουμε να στελεχωθεί με επάρκεια για να μπορέσει να στελεχωθεί και προσφέρει τις υπηρεσίες της περιοχής.

Σήμερα είχαμε σήμερα την ευκαιρία και ενός δημόσιου απολογισμού από την πλευρά της διοίκησης, ένας πλούσιος, ένας παραγωγικός απολογισμός που δείχνει η τοπική κοινωνία στηρίζεται και εμπιστεύεται το νοσοκομείο, υπάρχει αυξανόμενη ροή περιστατικών υπάρχει αυξανόμενη κάλυψη αναγκών και υπάρχουν τμήματα τα οποία βελτιώνεται συνεχώς η παραγωγικότατο και η ποιότητα της φροντίδας και αυτό είναι για μας μέλημα: Καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις, προτεραιότητα στην δημόσια υγείακαι ηθικοποίηση του σήματος υγείας και προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως είναι ο τομέας πρωτοβάθμιας Υγείας.

Το Νοσοκομείο Νάουσας

Για το Νοσοκομείο Νάουσας είπε: «Εκεί τα προβλήματα είναι περισσότερα. Έχουμε ένα αντικειμενικό πρόβλημα να καλύψουμε πλήρως τις προσαρασσόμενες θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και επικουρικών γιατρών. Αυτό το πράγμα δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε μπορέσει να το αντιμετωπίσουμε με επάρκεια. Υπάρχουν κάποιες ιδέες, για παράδειγμα να γίνει ταυτόχρονη προκήρυξη δυο οργανικών θέσων που αφορά την παθολογική κλινική, εκεί που είναι το πιο ζωτικό. Η αλήθεια είναι ότι προκηρύχθηκαν και’ επανάληψη στο παρελθόν αλλά δυστυχώς απέβησαν άγονες οι κρίσεις. Υπάρχουν κι εκεί κενά που πρέπει να καλυφθούν. Νομίζω είναι πολύ κρίσιμη παρέμβαση να υπάρξει αξονικός τομογράφος. Είναι ένα εξαιρετικά απαραίτητο πλέον διαγνωστικό εργαλείο που οφείλει κάθε νοσοκομείο να το έχει και να μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν τμήματα αξιόπιστα τα οποία παρέχουν πολύ καλή φροντίδα με ιστορικότητα με διαδρομή όπως πχ. η ορθοπεδική κλινική.

Θα κάνουμε μια προσπάθεια ισόρροπης στήριξης και των δύο νοσοκομείων, αυτή είναι η βούληση της διοίκησης και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δεν θεωρούμε ότι η λύση στα προβλήματά είναι η διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές, οι αποσυνδέσεις όπως καμιά φορά προβάλλεται από τοπικούς φορείς. Νομίζω ότι το κρίσιμο είναι υπάρχει πολιτική βούληση".

{jlex}flickr:72157692606544234{/jlex}