Ουλές Ακμής

Οι πάσχοντες από ακμή αντιμετωπίζουν περισσότερες από μία ανησυχίες. Υπάρχει βέβαια η συνεχής ενόχληση της ίδιας της ακμής. Υπάρχει επίσης η ανησυχία που προκαλείται από τις ουλές ακμής και τις βλάβες οι οποίες δίνουν στο δέρμα αντιαισθητική όψη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ακμή είναι μια προσωρινή κατάσταση, ενώ τα σημάδια ακμής είναι μόνιμα.

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλές θεραπείες για τις ουλές ακμής στην αγορά σήμερα, οι οποίες είναι αρκετά αποτελεσματικές. Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τύποι ουλών ακμής των οποίων τα σημάδια δεν μπορούν να εξαλειφθούν, επειδή έχουν μεγάλο βάθος στο δέρμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον σχηματισμό ουλών, ώστε να μην χρειαστεί να πρέπει να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος που συνδέεται με τις μόνιμες ουλές.

Παρακάτω θα αναφερθούμε και θα αναλύσουμε τις πολλές μορφές των ουλών ακμής που υπάρχουν, τους τρόπους για τη θεραπεία τους και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πώς να τις αποτρέψουμε αντιμετωπίζοντας τα εσωτερικά αίτια της κατάστασης.

Τύποι ουλών ακμής, τα αίτια τους και η διάγνωσή τους

Μελέτες δείχνουν ότι η σοβαρή ακμή που αναπτύσσεται στα βαθύτερα στρώματα του χορίου, προκαλώντας οζίδια και κύστες να σχηματίσουν, είναι αυτή που προκαλεί κυρίως ουλές ακμής. Υπάρχουν επίσης και άλλες αιτίες όπως μόλυνση, κυστική ακμή η οποία διεισδύει βαθιά μέσα στο χόριο δημιουργώντας μια υπερανάπτυξη των ιστών του δέρματος. Η δακτυλική πίεση στις βλάβες ακμής μπορεί επίσης να προκαλέσει ουλές.

Έχει παρατηρηθεί ότι, ανεξάρτητα από το είδος της ακμής από την οποία έχετε προσβληθεί, μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να δημιουργήσουν ουλές από ότι άλλοι. Κάποιες φορές οι ουλές προκύπτουν όταν το ίδιο το σώμα “μπερδεύει” τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος κατά τη διαδικασία του σχηματισμού νέων τριχοειδών ή κατά την ανάπτυξη κολλαγόνου ή στην αντίδραση του προς τη διόγκωση ή στις αναβολικές και καταβολικές φάσεις, σφάλματα που σε οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπευτικές εξισώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουλές.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η αιτία, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο πρόκλησης μόνιμων ουλών, ξεκινήστε τη θεραπεία για τις ουλές ακμής σας το συντομότερο δυνατό.
Οι ουλές ακμής μπορεί να είναι δύο βασικοί τύποι: εκείνοι που προέρχονται λόγω της απώλειας ιστών του δέρματος και εκείνοι που σχηματίζονται λόγω της αύξησης σχηματισμού του ιστού του δέρματος.

Σχηματισμός ουλών λόγω της αύξησης των ιστών του δέρματος

Τα σημάδια ακμής που δημιουργούνται λόγω της αυξημένης παραγωγής ιστού του δέρματος είναι συνήθως χηλοειδής ουλές. Οι χηλοειδής ουλές, οι οποίες τείνουν να δημιουργούνται σε ανθρώπους με σκούρα επιδερμίδα, προκύπτουν όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Αυτά τα σημάδια τείνουν να είναι συμπαγή με ακανόνιστο σχήμα και είναι συνήθως λεία στην αφή.

Σημάδια ακμής που προκύπτουν λόγω απώλειας του δερματικού ιστού:

Λεκέδες Ακμής: αποχρωματισμός του δέρματος σε καφέ ή κόκκινο χαρακτηρίζει αυτά τα σημάδια ακμής. Συνήθως ξεθωριάζουν με το χρόνο ή με τη βοήθεια της τοπικής θεραπείας ουλών. Ομοίως, η φλεγμονώδης υπέρχρωση, που συχνά ακολουθεί τα ξεσπάσματα ακμής, “σβήνει” φυσικά, αλλά για να επιταχύνετε τη διαδικασία η τοπική θεραπεία θα βοηθούσε.

Βλάβες ice-pick: το όνομα τα λέει όλα. Τέτοια σημάδια ακμής μοιάζουν με αυτά του παγοθραύστη επί του πάγου. Συνήθως εμφανίζονται στα μάγουλα. Οι ουλές μπορεί να είναι είτε βαθιές ή επιφανειακές και είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές σε σχέση με τα σημάδια αποχρωματισμού. (συμβουλευτείτε έναν έμπειρο δερματολόγο)

Καθίζηση ινώδους ουλώδους ιστού: βαθιά οζίδια αφήνουν αυτό το είδος ουλών ακμής. Είναι λευκές και άκαμπτες και χαρακτηρίζονται από έντονες και ακανόνιστες πλευρές.

Ατροφικές κηλιδωτές ουλές: τα σημάδια ακμής αυτού του τύπου είναι μικρά και λευκά και γενικά είναι μαλακά και ελαστικά.

Boxcar ουλές: χαρακτηρίζονται από κατακόρυφες ακμές και στρογγυλές οδοντώσεις που επαναλαμβάνονται, είναι το αποτέλεσμα της επικόλλησης της επιφανείας του δέρματος στο υποδόριο στρώμα.