Θηλώματα μαστού - Τι είναι και πότε να ανησυχήσετε

Τα θηλώματα μαστού είναι ένας όγκος στο στήθος που στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι καλοήθης και κατά κανόνα δεν απειλούν την γενικότερη υγεία της γυναίκας εφόσον παρακολουθούνται από ειδικό ιατρό ή μαστολόγο.

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση, γιατί στο μέλλον προφυλάσσουν από προβλήματα που μπορεί να υποδεικνύουν κακοήθεια.

Πόσο συχνά είναι τα ενδοπορικά θηλώματα μαστού;

Σε γενικές γραμμές οι καλοήθεις παθήσεις παρουσιάζονται με την μορφή ψηλαφητής μάζας ή ως ένα εύρημα που δεν ψηλαφάται στην μαστογραφία. Τα θηλώματα μαστού συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσουν έκκριση από τη θηλή.

Τα θηλώματα κατατάσσονται σε μονήρη και πολλαπλά. Άλλα μεγαλώνουν δίπλα στον πόρο και άλλα μέσα στον πόρο. Επειδή μεγαλώνουν μέσα στον πόρο λοιπόν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν κύστη. Σε νέες γυναίκες συναντώνται περιφερειακά της θηλής σε μικρότερους πόρους με αποτέλεσμα να μην συνοδεύονται από έκκριμα θηλής.

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική, με την αφαίρεση του πόρου και τον καθετηριασμό του κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Όταν τα θηλώματα μαστού εμφανίζονται ως μάζα τότε εξαιρούνται χειρουργικά.

Ποια είναι η τυπική συμπτωματολογία

Τα θηλώματα μαστού μπορεί να φανερωθούν και στους δύο μαστούς αν όχι στο ένα. Όταν τα θηλώματα είναι πολλά τότε μόνο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όγκο στο στήθος. Σε γενικές γραμμές, η γυναίκα παρατηρεί:

  • Έκκριση υγρού με στίγματα αίματος
  • Μικρό εξόγκωμα από τη θηλή

Αν είναι όγκος στο στήθος θα φανεί από το μικροσκόπιο.

Το χειρουργείο είναι σίγουρο;

Ο μαστολόγος ή ο γυναικολόγος επιλέγει στις περισσότερες περιπτώσεις να αφαιρέσει τα θηλώματα χειρουργικά με ενδοσκόπηση.

Η ενδοσκόπηση του πόρου πραγματοποιείται με την εισαγωγή μίας μικρής κάμερας με ένα εργαλείο το οποίο αφαιρεί το θήλωμα. Η διάρκεια αυτής της τεχνικής δεν υπερβαίνει τη μία ώρα και η νοσηλεία είναι πολύ μικρή.

Για να πληροφορηθείτε για όλες τις τεχνικές αντιμετώπισης των θηλωμάτων και να βρείτε μία έγκυρη και αποτελεσματική διάγνωση, μπείτε στην ιστοσελίδα του ειδικού μαστολόγου και χειρουργού μαστού Dr. Γιάννη Φύσσα από εδώ.