Εθνικό Σύστημα Υγείας, δύο χρόνια μετά

Του Πέτρου Τσαπαρόπουλου

Τον Οκτώβριο του 2015 το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρισκόταν ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση.

Η κυβέρνηση κατάφερε τότε να πείσει τους θεσμούς ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών το Σύστημα Υγείας να παραμείνει Δημόσιο και να παρέχει δωρεάν και ισότιμα τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες της χώρας ακόμη και στους ανασφάλιστους. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια ανακούφισης των πολιτών ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων της συμφωνίας.

Αρχικά εφαρμόστηκε ένα σχέδιο σταθεροποίησης του Συστήματος το οποίο αφορούσε

- την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες προσλήψεις

- την χρηματοδότηση των δομών του Συστήματος

- και τον περιορισμό της σπατάλης των προηγουμένων ετών που συσσώρευσε τεράστια χρέη στις πλάτες των πολιτών αναδεικνύοντας μέσα από την εξεταστική για την υγεία τις πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στον χώρο της υγείας.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα η εφαρμογή του σχεδίου απέδωσε, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στάθηκε στα πόδια του και τώρα βρίσκεται σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο που αφορά την αναβάθμιση του.

Καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία έπαιξε η πολιτική απόφαση να επιστρέφουν οι εισφορές των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ίδιους τους ασφαλισμένους, μέσω της χρηματοδότησης του συστήματος από τον ΕΟΠΥΥ.

Για πρώτη φορά το 2017 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης[ ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ] απέδωσαν το 100% των εισφορών που εισέπραξαν για λογαριασμό του, οι οποίες ανήλθαν σε 4,77 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά, τα ειδικού καθεστώτος και τις Διευθύνσεις των Υγειονομικών Περιφερειών διαμορφώνονται για τα έτη 2015, 2016, 2017 ως εξής

143.391.708[2015],

576.315.765[2016],

744.726.405[2017]

Ενώ το ποσό της χρηματοδότησης για το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 800.000.000.

Αποτέλεσμα αυτής της θεαματικής αύξησης της χρηματοδότησης ,της χρηστής διαχείρησης, των παρεμβάσεων στο σύστημα προμηθειών, της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων, την απομάκρυνση των εργολάβων στην καθαριότητα, στην σίτιση και την φύλαξη των νοσοκομείων
είναι ότι τα Νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τον Νοέμβριο του 2017, θα κλείσουν με καθαρό ταμειακό πλεόνασμα 340 εκατ. Ευρώ έναντι 35 εκ. ευρώ το 2016 και έλλειμμα 935 εκ. ευρώ το 2015.

Η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει.

Η προσπάθεια δημιουργίας των ΤΟΜΥ, ως μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, παρά τις δυσκολίες άρχισε να υλοποιείται. Ξεκίνησε η κεντρικοποίηση των προμηθειών γεγονός που θα αποφέρει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση πόρων.
Ολοκληρώνεται η αντικατάσταση του συνόλου του γερασμένου στόλου του ΕΚΑΒ.

Αντικαθίσταται με υπερσύγχρονο, ο παλαιός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, στα νοσοκομεία και στις δομές της ΠΦΥ. Θα κατασκευαστούν 2 νοσοκομεία, το Παίδων Θεσσαλονίκης και το Γ.Ν.Κομοτηνής. Συνεχίζεται η ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό.

Η στήριξη του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αποδεικνύουν στην πράξη την άσκηση μιας πολιτικής με σαφές κοινωνικό πρόσημο που θα ενισχυθεί ακόμη με πιο αποφασιστικό τρόπο με την οριστική έξοδο από την σκοτεινή περίοδο των μνημονίων.

* Πέτρος Τσαπαρόπουλος, τμήμα υγείας ΣΥΡΙΖΑ