Μηνιγγίωμα και γλοιοβλάστωμα - Αναγνωρίστε τους πιο γνωστούς πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου

Ένας όγκος στο κεφάλι έχει ως χαρακτηριστικό την εμφάνιση της νεοπλασματικής μάζας, η οποία ποικίλει σε μέγεθος και σε σύσταση και διαφοροποιείται ανάλογα με τις ενδείξεις και την προέλευσή της σε καλοήθης ή κακοήθης και σε πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.

Για την αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων εγκεφάλου σημαντικές παράμετροι είναι η ηλικία του ασθενούς, η κατάσταση της υγείας του και η σίγουρη διάγνωση της ακριβής θέσης και σύστασης του όγκου. Από τους πιο συχνούς κακοήθεις και καλοήθεις όγκους είναι το γλοιοβλάστωμα και το μηνιγγίωμα.

Μηνιγγίωμα

Πρόκειται για τον πιο συχνό πρωτοπαθή όγκο εγκεφάλου που αναπτύσσεται από τις μήνιγγες. Ένας τυπικός τέτοιος όγκος μεγαλώνει πολύ αργά και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα κατά την ανάπτυξή του. Γι’ αυτόν τον λόγο τη στιγμή της διάγνωσής του, το μηνιγγίωμα είναι πάντα ευμέγεθες, οπότε το μοναδικό σύμπτωμα που είναι έκδηλο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο πονοκέφαλος, ο οποίος δημιουργείται λόγω της πίεσης που ασκεί.

Τα παράλληλα συμπτώματα με τον πονοκέφαλο και ανάλογα με την περιοχή την οποία πιέζει είναι η αδυναμία στα άκρα, οι διαταραχές στην όραση αλλά και δυσκολία στην ομιλία. Έπειτα μπορεί να εμφανίσει και την τυπική συμπτωματολογία που είναι όγκος στον εγκέφαλο, τάση για εμετό κ.α.

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με μαγνητική τομογραφία ενώ η θεραπεία τους δεν μπορεί παρά να είναι χειρουργική, δηλαδή χειρουργική εξαίρεση του όγκου με κρανιοτομία. Όσο πιο νωρίς γίνει τόσο το καλύτερο, αφού η υπερβολική αύξηση του όγκου, μπορεί να κάνει την επέμβαση δυσκολότερη.

Γλοιοβλάστωμα

Το γλοιοβλάστωμα ή πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι η πιο επιθετική μορφή των πρωτοπαθών όγκων. Η ανάπτυξή του προέρχεται από τα κύτταρα του ίδιου του εγκεφάλου  και μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία.

Η χειρουργική εξαίρεσή τους μαζί με την ακτινοθεραπεία και την χημειοθεραπεία έχουν μεγάλη αξία ως προς το ευ ζην των ασθενών.

Αν δεν γίνεται για πολλούς λόγους να χειρουργηθεί ένας όγκος, τότε πρέπει να γίνει βιοψία και έπειτα να ακολουθήσει η συντηρητική θεραπεία.

Αν γίνει το χειρουργείο, μοναδικός στόχος είναι η αποσυμπίεση του εγκεφάλου και η αποκατάσταση οποιονδήποτε νευρολογικών διαταραχών έχουν προκληθεί.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του κορυφαίου νευροχειρουργού Δημήτριου Ρολόγη.