Πολύτιμες συμβουλές για υγιή ούλα και αστραφτερά χαμόγελα

Επιδιώκετε να έχετε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο καθώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και διευκολύνει τις προσωπικές και επαγγελματικές σας επαφές.

Αν επιθυμείτε να έχετε αστραφτερή οδοντοστοιχία, είναι απαραίτητο να φροντίζετε με επιμέλεια την υγεία τόσο των δοντιών όσο και των ούλων σας, είτε εκείνη αποτελείται από τα φυσικά σας δόντια είτε διαθέτετε προσθετικές εργασίες, όπως εμφυτεύματα.

Δείτε στη συνέχεια πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση τα δόντια σας με απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές που συνδράμουν στην ενδυνάμωση και την προστασία τους.

Βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά

Αν δεν είστε επιμελής στο βούρτσισμα των δοντιών σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα και να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον σε καθημερινή βάση. Να πλένετε την οδοντοστοιχία σας δυο φορές την ημέρα, αλλά προσέχετε να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας για να κάνετε καλό και όχι ζημιά στα ούλα σας. Προσπαθήστε να μην βάζετε πολλή δύναμη -ελαφριά πίεση αρκεί για να να γίνει σωστός καθαρισμός. Χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα καθώς οι μαλακές τρίχες κάνουν μασάζ στα ούλα, χωρίς να τα τραυματίζουν. Φροντίστε επιπλέον να διαρκεί το βούρτσισμα τουλάχιστον 2 λεπτά, για να πετύχετε την καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος.

Χρησιμοποιείτε πάντα οδοντικό νήμα

Ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα βοηθάει σημαντικά στον καθαρισμό των δοντιών και στην υγεία των ούλων. Το νήμα αφαιρεί την πλάκα και τις ακαθαρσίες που «κολλούν» ανάμεσα στα δόντια -αν σωρευτούν θα εμφανιστεί οίδημα και φλεγμονή στα ούλα. Στην αρχή χρειάζεται επιμονή για να σας γίνει συνήθεια η διαδικασία του νήματος, αλλά μόλις γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας, θα το αναζητάτε, δεδομένου το πόσο καθαρό νιώθετε το στόμα σα. Ξεκινήστε με τον καθαρισμό μια φορά την ημέρα και βοηθήστε τον εαυτό σας να υιοθετήσει την καλή συνήθεια επιλέγοντας νήμα με γεύση.

Μην ξεχνάτε το στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα διατηρεί για περισσότερο χρόνο την αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα και καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος. Βρείτε τη γεύση που σας ταιριάζει και εντάξτε το στην καθημερινότητά σας μετά από κάθε βούρτσισμα.

Καταναλώστε τυρί

Εάν θέλετε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αλλά βρίσκεστε σε μέρος που δεν έχετε πρόσβαση σε οδοντόβουρτα και οδοντόκρεμα, φροντίστε να φάτε ένα κομμάτι τυρί, ελβετικού τύπου, το οποίο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και υπολειπόμενων τροφών στα δόντια.

Προτιμήστε τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Με την τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορείτε να  φρεσκάρετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν μάλιστα τη μασήσετε για περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, καταφέρνετε να καθαρίσετε το στόμα σας από τα υπολείμματα φαγητού σε μικρό αλλά σημαντικό βαθμό. Έχετε όμως υπόψη σας δυο πράγματα: μην το παρακάνετε με τις τσίχλες γιατί στο τέλος θα καταλήξετε να έχετε προβλήματα με τη γνάθο σας και πάντα να αποφεύγετε τις τσίχλες που περιέχουν ζάχαρη, καθώς αντί να ωφελούν, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα όπως είναι η πλάκα και τα περισσότερα βακτήρια στο στόμα.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Όσο καλά και να φροντίζετε τα δόντια σας, όσο επιμελώς και να τα καθαρίζετε καθημερινά, μόνο ο οδοντιατρός σας μπορεί να κρίνει σε τι κατάσταση βρίσκονται και να προβεί σε επαγγελματικό καθαρισμό. Μην αμελείτε τα ραντεβού σας για καθαρισμό και μην ξεχνάτε γενικότερα πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.