Τα επίκαιρα ζητήματα υγείας και το προσφυγικό στην σύνοδο των εθνικών ιατρικών συλλόγων

Η Τακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Παρατηρητών από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπων από άλλες Ευρωπαϊκές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, FEMS, PWG, UEMS, WHO και EANA.

Στην Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στη Σύνοδο της CPME συμμετείχαν ως Επικεφαλής ο Αναστάσιος Βασιάδης (Ημαθία) και οι Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης (Κιλκίς), Γρηγόριος Ροκαδάκης (Ηράκλειο) και Μαρίλυ Πασακιώτου (Θεσσαλονίκη).

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της CPME, με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Ιατρικών Εθνικών Αντιπροσωπειών της Ευρώπης, εκλέχτηκε ως Αντιπρόεδρος της CPME ο Αναστάσιος Βασιάδης, πράγμα το οποίο αποτελεί γενική αναγνώριση του έργου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Κατά τις διαδικασίες της Συνόδου που περιλάμβαναν, την Στρογγύλη Τράπεζα των Προέδρων Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων και των Επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών, τις παρουσιάσεις των Εθνικών Αναφορών, τις συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας και την Γενική Συνέλευση, παρουσιάστηκαν τα επίκαιρα ζητήματα Υγείας στην Ελλάδα που εγείρονται εις βάρος της Περίθαλψης των πολιτών και εις βάρος του Ιατρικού Επαγγέλματος, όπως έχουν εξελιχτεί μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων ειδικότερες αναφορές επιφυλάχτηκαν για την μεγάλη υποβάθμιση των Δημόσιων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία τα οποία είναι υποστελεχωμένα, τα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ελλάδα λόγω της μη τήρησης της 48ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης των ιατρών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του προσερχόμενου αριθμού ασθενών, με συνέπεια τον γνωστό νόμο για την μείωση των ωρών εργασίας που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, στην αυθαιρεσία της φαρμακευτικής πολιτικής που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, τις αυθαίρετες απομειώσεις των αμοιβών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των ιατρικών εργαστηρίων τα οποία με τις πρακτικές rebate και clow back οδηγούνται σε κατάργηση και στην ανεπάρκεια του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αντικείμενα παρεμβάσεων απετέλεσαν οι επικαιρότητες της Αναλογικότητας των Επαγγελμάτων Υγείας, τα Ιατρικά Επαγγελματικά Προσόντα, τα ζητήματα Διατροφής και Φυσικής Άσκησης, οι Εμβολιασμοί και η Υγεία των Προσφύγων. Για το προσφυγικό ζήτημα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η ορισθείσα Ομάδα Εργασίας υπό την οργανωτική ευθύνη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Α.Βασιάδης προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων σύμφωνα με τις θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και εισηγήθηκε την διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενσωματωθεί στο νομικό πλαίσιο κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν επί μέρους συναντήσεις συνεργασίας της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με το Προεδρείο της CPME, με εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων και Ιατρικών Συλλόγων Τρίτων Χωρών που παρευρέθησαν ως παρατηρητές και με εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Ενώσεων.