Logo

Χρήσιμη η ομιλία για τους εμβολιασμούς ενηλίκων στην Βέροια (φωτογραφίες)

Την ενημερωτική ομιλία με θέμα "Εμβολιασμοί ενηλίκων" είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολίτες της Βέροιας, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Κεντρικό Κ.Α.Π.Η. Δήμου Βέροιας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΚΑΠΑ Βέροιας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Βέροιας και το ΚΕΠ Υγείας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας, Φωτεινή Τερζή. Η κα Τερζή μίλησε για τις δράσεις που αναλαμβάνει το ΚΕΠ Υγείας, που είναι οι δράσεις πρωτογενούς πρόληψης, σε 8 νοσήματα (καρκίνος μαστού, καρκίνος παχέος εντέρου, καρκίνος προστάτη, καρκίνος τραχήλου μήτρας, καρδιαγγειακά νοσήματα, μελάνωμα, κατάθλιψη, ανεύρισμα αορτής). Όπως είπε η πρόληψη είναι στάση ζωής, έτσι προστατεύουμε την ψυχική και σωματική υγεία μας.

Χαιρετισμό απηύθυνε:

Ο Αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς εκ μέρους του Δημάρχου Βέροιας, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για την τέταρτη εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι φορείς με σκοπό την πρόληψη, τόσο των ηλικιωμένων όσο και των μικρών παιδιών. Στις 24 Ιανουαρίου θα διοργανώνουν ημερίδα με θέμα την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος είπε ότι η πρόληψη είναι ο  ακρογωνιαίος λίθος  μέσο του εμβολιασμού για την πρόληψη από γρίπη και λοιμώξεις, ώστε να προφυλάσσετε η οικογένεια.

Ο Πρόεδρος της ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης, ο οποίος είπε ότι γίνονται προσπάθειες για να λειτουργήσει στο ΚΑΠΗ Προμηθέα τμήμα για την άνοια. Σύντομα θα έρθουν κι άλλες ημερίδες για μικρές και μεγάλες ηλικίες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Δημοτικός Σύμβουλος, Χρήστος Κούτρας. Ο κ. Κούτρας είπε ότι τα νέα εμβόλια είναι ασφαλή και ο εμβολιασμός στους ενήλικες είναι αναγκαίος όπως στα παιδιά. Τα εμβόλια είναι ένας προληπτικός τρόπος μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, ενώ μειώνουν την θνησιμότητα και νοσηρότητα. Στα πλαίσια προληπτικής ιατρικής γίνονται προσπάθειες να έρθει στην Βέροια, έως τα τέλη του 2018, το Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Προληπτικής Ιατρικής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώτος ομιλητής Παθολόγος, Επιμελητής Α΄ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Κώστας Κοντωτάσιος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εμβόλια Γρίπης –Νεώτερα Δεδομένα». Ο κ. Κοντοτάσιος μίλησε για τα χαρακτηριστικά της γρίπης και ποια είναι η κλινική εικόνα του ασθενή (πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, πονόλαιμος κ.α.), ποιες είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζει η γρίπη, και ποιες οι συνέπειες στην καθημερινότητα του ασθενή. Είπε ότι η γρίπη μεταδίδεται με αερολύματα, σταγονίδια (φτάρνισμα, βήχα) και άμεση επαφή. Αναφέρθηκε στα μέσα πρόληψης μετάδοσης της γρίπης τα οποία είναι τα βασικά μέτρα υγιεινής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Μίλησε για το τι είναι τα εμβόλια, τα αντιγριπικά εμβόλια και πως δουλεύουν, σε ποιες μορφές διατίθενται (ενέσιμα, ρινικό σπρέι), και γιατί πρέπει κάποιος να εμβολιάζεται έναντι της γρίπης, ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, ποιοι δεν πρέπει να εμβολιάζονται και γιατί ό εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Όπως είπε το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από μέσα Σεπτεμβρίου έως τέλη Νοεμβρίου, ενώ χρειάζονται δυο εβδομάδες για να αρχίσουν να παράγονται αντισώματα έναντι του ιού της γρίπης. Η κάλυψή του διαρκεί από 3 έως 9 μήνες. Επιπλέον είπε ότι ακόμα και κάποιος που έκανε το εμβόλιο μπορεί να προσβληθεί από γρίπη, κι αυτό εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση υγείας του εμβολιαζόμενου κ.α. Μίλησε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού. Συμπερασματικά είπε «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Προτείνεται στα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών. Πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Ιδιαίτερα ωφελούνται τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου είναι ελάσσονες».

Ακολούθησε η ομιλία της Νοσηλεύτριας, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη (Εκτελούσα χρέη Προϊσταμένης) στην Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), Ευφροσύνη Ζιώγας, με θέμα «Εμβόλια Πνευμονόκοκκου - Νεότερα Δεδομένα». Η κα Ζιώγα είπε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις Δημόσιας Υγείας και ο εμβολισμός των ενηλίκων θεωρείται διεθνώς επιβεβλημένος. Ο στρεπτόκοκκος πνευμονίας είναι ένα ενδημικό σ’ όλο τον κόσμο παθογόνο που προκαλεί κλινική νόσο σε παιδιά και ενήλικες. Προκαλεί πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις. Μίλησε για τα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια, για τους κλινικούς παράγοντες κινδύνου για πνευμονιοκοκκική νόσο, τις κυριότερες μορφές πνευμονιοκοκκικής νόσου (πνευμονία, βακτηριαιμία, μηνιγγίτιδα), τις ανεπιθύμητες ενέργειες πνευμονιοκοκκικών εμβολίων, τον ρόλο του επαγγελματία υγείας και για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

{jlex}flickr:72157689942944745{/jlex}

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb