Logo

Καρκίνος του τραχήλου και πάχυνση ενδομητρίου: Όταν ο κίνδυνος είναι σιωπηλός

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και η πάχυνση του ενδομητρίου, είναι δυστυχώς δύο από τις συνηθέστερες παθήσεις που συναντάμε στις σύγχρονες γυναίκες. Σε πολλές από τις περιπτώσεις η πάθηση αποτελεί συνέπεια της αμέλειας της ασθενούς. Σε άλλες όμως, είναι αποτέλεσμα άγνοιας, καθώς οι δύο αυτές παθήσεις συνήθως δεν παρουσιάζουν ανησυχητική συμπτωματολογία μέχρι την επέκταση του προβλήματος.

Ας εξετάσουμε λοιπόν την κάθε μία από αυτές τις παθήσεις και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να «προλάβουμε» μια δυσάρεστη κατάσταση που μέλλεται να διαταράξει ανεπανόρθωτα την υγεία της μιας γυναίκας, αν εκείνη δεν δώσει την απαραίτητη σημασία.

Καρκίνος του Τραχήλου

Είναι η νόσος κατά την οποία αναπτύσσονται κακοήθεις όγκοι στον τράχηλο της μήτρας. Η δημιουργία καρκινικών κυτταρικών ιστών χρειάζεται συνήθως μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσο ο χρόνος περνά τα καρκινικά κύτταρα αυτά αναπτύσσονται συνεχώς περισσότερο και αυξάνοντας και το βάθος της διήθησης του καρκίνου στον τράχηλο. Η πιο συχνή μορφή καρκίνου του τραχήλου είναι ο επιθηλιακός καρκίνος και είναι η 2η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας που γίνεται αντιληπτός είναι το 50στό έτος της ηλικίας. Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου; Ενδεικτικά οι παρακάτω:

  • Μόλυνση από τον ιό του HPV (κονδυλώματα). Η μη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων έγκαιρα, οδηγεί μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
  • Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα και η συχνή εναλλαγή συντρόφων.
  • Κάπνισμα
  • Τοκετός
  • Η χρόνια χρήση αντισυλληπτικών
  • Όσες γυναίκες πάσχουν από AIDS
  • Οι γυναίκες που αμέλησαν την τακτική διενέργεια του τεστ ΠΑΠ.
  • Κακή ή ελλειπής διατροφή (σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη των βιταμινών Α και C)

Συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Τα συμπτώματα είναι αθόρυβα και η ασθενής δεν νιώθει ούτε πόνο ούτε κάποια ενόχληση. Ενοχλήσεις υπάρχουν όταν ο καρκίνος έχει διηθήσει στους γειτονικούς ιστούς. Σε αυτήν την περίπτωση τα συχνότερα συμπτώματα είναι η ελαφρά αιμορραγία, μικρές ενοχλήσεις και αλλαγή στο χρώμα και στην σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Πάχυνση του Ενδομητρίου

Η πάχυνση του ενδομητρίου, ή αλλιώς υπερπλασία ενδομητρίου είναι η πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο (το εσωτερικό μέρος της μήτρας) παχαίνει. Αυτό συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα γιατί ο οργανισμός προετοιμάζεται να κυοφορήσει. Όταν η ασθενής αδιαθετήσει το ενδομήτριο αποβάλλεται με την περίοδο. Όλη αυτή η διαδικασία ελέγχεται από δυο ορμόνες του γυναικείου οργανισμού. Τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Όταν ανάμεσα σε αυτές τις δύο ορμόνες υπάρχει έλλειψη ισορροπίας τότε η γυναίκα έχει άστατο κύκλο με απουσία περιόδου για ανά κάποιους μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ενδομήτριο να μην αποβάλλεται αλλά να πραγματοποιείται συνεχής πάχυνση. Έτσι δημιουργείται μια υπερπλασία και αν η ασθενής την αμελήσει υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου.

Η πάχυνση του ενδομητρίου, είναι συνήθως πάθηση που θα προκύψει σε μεγαλύτερες ηλικίες εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών αλλά συμβαίνει και σε μικρότερες ηλικίες όταν υπάρχουν άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, αν η ασθενής είναι παχύσαρκη, αν η ασθενής πάσχει από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Συμπτώματα ου παρουσιάζει η πάχυνση του ενδομητρίου:

Αιμορραγία ανάμεσα από την μία περίοδο στην άλλη (εκδηλώνεται με την μορφή μικρών κηλίδων αίματος)

Περίοδοι που κρατούν σε διάρκεια παραπάνω από το κανονικό με την ασθενή να εκδηλώνει πολλή αιμορραγία.

Η συμπτωματολογία της πάθησης συνήθως δεν πυροδοτεί την ανησυχία της ασθενούς γιατί την συνδέει με απλές ανωμαλίες του κύκλου της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επισκέπτεται άμεσα τον ιατρό της για να επιλύσει το πρόβλημα.

Τόσο η υπερπλασία όσο και ο καρκίνος τραχήλου δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία που να ανησυχεί την ασθενή αλλά οι συνέπειες που επιφέρουν είναι πολύ σοβαρές για την γυναικολογική υγεία. Επίσης πρόκειται για δυο παθήσεις που με το πέρασμα του χρόνου επεκτείνονται όλο και περισσότερο.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν, είναι η τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο όπως επίσης και η διενέργεια των τακτικών εξετάσεων όπως είναι το τεστ ΠΑΠ και η κολποσκόπηση. Ο διαγνωστικός έλεγχος μπορεί να δώσει στοιχεία για την ύπαρξη του προβλήματος όταν ακόμα η νόσος είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Έτσι, αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα και μάλιστα, χωρίς επέμβαση σε πολλές περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη περισσότερα για τις παθήσεις και κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον ιατρό για να εξετάσετε την υγεία σας στο kmyrillas.gr!

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb