Logo

7 Ιδέες για την Ενίσχυση Λεξιλογίου

Της λογοθεραπεύτριας Ανθούλας Μπρούβαλη

Είναι πιθανόν αρκετοί από εσάς, όταν το παιδί σας προσπαθεί να σας εξηγήσει ή να σας περιγράψει μία κατάσταση, να παρατηρείτε ότι χρησιμοποιεί τον παρακάτω τρόπο: «πήρα.... εεε.... πως το λένε.... εεε.... αυτό.... ναι.... το τέτοιο.... εεε». Τα αίτια που μπορεί να συμβαίνει αυτό ποικίλλουν, όμως παρακάτω υπάρχουν ορισμένες εύκολες ιδέες που πιθανόν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας.

1. Παίξτε μαζί του με φωτογραφίες. Μπορείτε, για αρχή, να επιλέξετε τέσσερις φωτογραφίες που να ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. ζώα, ρούχα) και μία που να είναι εκτός κατηγορίας. Το παιδί καλείται κάθε φορά να επιλέξει τη φωτογραφία που δεν ταιριάζει.

2. Προτείνετε τρία θέματα ζωγραφικής από τα οποία το παιδί θα επιλέξει το ένα. Συζητήστε σχετικά με την επιλογή του και την εξέλιξη της ζωγραφιάς.

3. Παρακολουθείστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα που επιθυμεί το παιδί κι έπειτα, αναλύστε θέματα που παρακολουθήσατε ίσως φιλία, καυγάς...

4. Περιγράψτε μία λέξη και βοηθήστε το παιδί να τη βρει. Στη συνέχεια, αντιστρέφονται οι ρόλοι, το παιδί περιγράφει κι εσείς την αναζητάτε.

5. Πείτε μία πρόταση και αφήστε το να μαντέψει την τελευταία λέξη.

6. Παίξτε με τις λέξεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε σύνθετες λέξεις (π.χ. χρυσό + ψάρι →χρυσόψαρο)

7. Διαβάστε παραμύθια και ζητήστε από το παιδί να τα διηγηθεί.

ΛΟΓΟΜαγεία
Ανθούλα Μπρούβαλη
Ερμού 47, Κοπανός Ημαθίας
Τηλ. 2332043616
www.pliroforiodotis.gr/logomageia

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb