Συμβουλές για όμορφα πόδια χωρίς κιρσούς!

Ταλαιπωρεί σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών και συνιστά ένα από τα πιο συχνά προβλήματα των γυναικείων ποδιών!

Η πάθηση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κιρσών δημιουργεί σημάδια στα πόδια τα οποία χρειάζονται ιατρική διάγνωση και θεραπεία προκειμένου να εξαλειφθούν.

Δείτε παρακάτω γιατί δημιουργούνται οι κιρσοί και τι πρέπει να κάνετε ή να αποφεύγετε για να βελτιώσετε την εικόνα των ποδιών σας.

Γιατί δημιουργούνται οι κιρσοί;

Οι κιρσοί αποτελούν μια δυσλειτουργία των επιφανειακών φλεβών που βρίσκονται στα κάτω άκρα και προκαλούν αισθητικά προβλήματα στην υφή και την όψη του δέρματος.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία τους είναι η κληρονομικότητα.

Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι η παρατεταμένη ορθοστασία, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων, η εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι κιρσοί πρωτοεμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, λόγω της αύξησης της πίεσης του αίματος που προκαλεί διόγκωση των φλεβών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των φλεβικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα γυναικεία πόδια εξαιτίας της εγκυμοσύνης ωστόσο, υποχωρούν ή και εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Τι χρειάζεται να κάνετε & τι πρέπει να αποφεύγετε

Αν έχετε εμφανίσει κιρσούς στα πόδια σας, είναι απαραίτητο να περιορίσετε τις συνήθειες που προκαλούν την εκδήλωσή τους ή επιδεινώνουν την κατάσταση. Στο πλαίσιο της πρόληψης, προσπαθήστε να περπατάτε καθημερινά, καθώς διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζεται ακόμη να ασκείστε, κάνοντας τζόκινγκ, ποδήλατο και κολύμπι και να φοράτε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν τα πόδια.

Είτε έχετε εμφανίσει κιρσούς στα πόδια σας, είτε έχετε ενδείξεις ότι πρόκειται να εμφανίσετε, αποφύγετε να κάθεστε «σταυροπόδι» πολλές ώρες και να φοράτε σφικτές συνθετικές κάλτσες. Αποφύγετε επιπλέον να εκτίθεστε στη ζέστη (σάουνα, ηλιοθεραπεία, αποτρίχωση με ζεστό κερί), διότι ευνοείται το πρήξιμο των ποδιών και ο σχηματισμός κιρσών.

Πώς να ξεκουράζετε τα πόδια σας

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τους κιρσούς, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα πόδια σας τοποθετώντας τα σε υψηλότερο σημείο από τους γοφούς σας.

Αν η εργασία σας απαιτεί να είστε πολλές ώρες σε καθιστή στάση, είναι απαραίτητο να κάνετε διάλειμμα κάθε μία ώρα για να περπατάτε μέσα στον εργασιακό σας χώρο. Σε περίπτωση που η δουλειά σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, προσπαθήστε να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε 40 λεπτά ακίνητης όρθιας στάσης ώστε να διατηρείτε σε χαμηλό επίπεδο την πίεση στις φλέβες σας.