Ρήξη μηνίσκου - Συμπτώματα και θεραπεία εκλογής

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Κάθε ένα από τα δύο γόνατά μας διαθέτει έναν έσω και έναν έξω μηνίσκο που εργάζονται μαζί με τον χόνδρο για την προστασία της άρθρωσης.

Η ρήξη μηνίσκου έρχεται σε μεγάλο ποσοστό ύστερα από έναν τραυματισμό που συνήθως αφορά την υπερέκταση του γονάτου. Μπορεί ο μηνίσκος να φθαρεί και λόγω ηλικίας ή υπερβολικής καταπόνησης.

Λειτουργία μηνίσκων

Οι μηνίσκοι είναι πολύ εύκαμπτοι και λειτουργούν προστατευτικά ενάντια στους κραδασμούς. Επίσης κατανέμουν ομοιόμορφα το σωματικό βάρος. Αν δεν υπήρχε ο μηνίσκος, τα δύο οστά θα βρίσκονταν απευθείας σε επαφή, κάτι που σύντομα οδηγεί σε εκφυλισμό της άρθρωσης.

Συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου

Δεν υπάρχει μία ρήξη μηνίσκου αλλά οι ρήξεις διακρίνονται ανάλογα με το σχήμα και τη θέση. Μπορεί μία ρήξη να είναι μικρή, μερική ή και πλήρης. Επίσης διακρίνονται σε κάθετες, οριζόντιες κ.α.

Τα πιο γνωστά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου, είναι:

  • Οξύς πόνος στο γόνατο
  • Πρήξιμο της άρθρωσης
  • Δυσκαμψία στην άρθρωση του γόνατος
  • Υποχώρηση ή «μπλοκάρισμα» της άρθρωσης

Διαβάστε περισσότερα για τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου.

Διάγνωση

Πρέπει να γίνουν μερικές εξετάσεις για να απεικονιστεί σωστά ο μηνίσκος. Η μαγνητική τομογραφία είναι μία εξέταση που δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς είναι η άρθρωση και σε τι βαθμό έχει φτάσει η ρήξη.

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει εκτός των άλλων την αρθροσκόπηση μηνίσκου, μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Στην μέθοδο συμμετέχουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας και μικροεργαλεία που κάνουν την αρθροσκόπηση να είναι μία σημαντική επεμβατική και διαγνωστική τεχνική.

Ο γιατρός με μία μικρή τομή εισάγει κάμερα εντός της άρθρωσης. Η κάμερα συνδέεται με μία οθόνη από την οποία μπορεί να δει όλες τις λεπτομέρειες για το εσωτερικό της άρθρωσης. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

Μετεγχειρητικά μπορεί να χρειαστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα πρέπει να εκτελούνται ανελλιπώς.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα tasosdeligeorgis.gr και κλειστέ ραντεβού με τον ορθοπεδικό.