Logo

Τι πρέπει να ξέρω για τους πονοκεφάλους;

Του Παντελή Μαϊόβη, Νευρολόγου, MSc, PhD*

Τι πρέπει να ξέρω για τους πονοκεφάλους;

1. Είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές, οφθαλμολογικές, ωτορινολαρυγγικές ή και συστηματικές παθήσεις αν και πολλές φορές δε βρίσκεται συγκεκριμένη αιτία.

2. Οι συχνότεροι τύποι πονοκεφάλων είναι :

- η κεφαλαλγία τάσης, που συνήθως συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία στους μυς του κεφαλιού και του αυχένα

- η ημικρανία, που χαρακτηρίζεται συνήθως από μονόπλευρη εντόπιση, σφύζοντα χαρακτήρα και συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο και ευαισθησία στο φως, τους δυνατούς θορύβους, τις έντονες μυρωδιές και

- η αθροιστική κεφαλαλγία που αν και σπανιότερη, χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο πονοκέφαλο και συμπτώματα όπως κόκκινο μάτι, πρήξιμο και πτώση του βλεφάρου, δακρύρροια ή ρινόρροια.

3. Πρωτοεμφανιζόμενος πονοκέφαλος, καθημερινός πονοκέφαλος ή αλλαγή στα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο Νευρολόγο. Επίσης, πονοκέφαλος που μας αφυπνίζει, που είναι εντονότερος μετά την αφύπνιση ή που συνοδεύεται από διαταραχές της όρασης μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρότερη πάθηση και θα πρέπει να μας οδηγήσει σε εξέταση.

4. Ακόμα και στις περιπτώσεις των συχνών τύπων πονοκεφάλων που δεν οφείλονται σε συγκεκριμένη αιτία, είναι σημαντική η εξέταση από Νευρολόγο τόσο για την σωστή διάγνωση (καθώς κάθε τύπος πονοκεφάλου έχει και διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση) όσο και για την ορθολογική αντιμετώπιση (καθώς είναι πολύ συχνό να έχουμε χρόνιους πονοκεφάλους από λανθασμένη ή μερική αντιμετώπιση).

5. Πέρα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση που παρέχει ο Νευρολόγος στον πάσχοντα, τόσο για να κατανοήσει την πάθησή του όσο και για να τροποποιήσει κατάλληλα την καθημερινότητά του. Η συστηματική άσκηση, η σωστή και με πρόγραμμα πρόσληψη τροφής και νερού, ο ποιοτικός ύπνος είναι μερικές μόνο από τα καθημερινές καλές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόζουμε ώστε να αυξήσουμε την αντοχή του εγκεφάλου μας στον πόνο και τελικά να μειώσουμε τη συχνότητα των πονοκεφάλων μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD
Βενιζέλου 13, Βέροια
Τηλ: 2331076475-6973040189
www.pliroforiodotis.gr/maiovis

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb