Logo

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρθροπλαστική γόνατος

Η χειρουργική τεχνική της αρθροπλαστικής προτείνεται σε ασθενείς με χρόνιους πόνους στην άρθρωση του γονάτου και όχι μόνο που τους δυσκολεύει στην καθημερινότητά τους ακόμα και στην βάδιση ή την χαλάρωση.

Αποτελέσματα στην αρθροπλαστική

Μετεγχειρητικά της αρθροπλαστικής γόνατος οι ασθενείς παρατηρούν μειωμένα επίπεδα πόνου, ολοένα και αυξανόμενη κινητικότητα και αρκετά βελτιωμένη ποιότητα ζωής σε σχέση με παλιότερα. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της επέμβασης το έχει ο χειρουργός και έπειτα η ανατομία, το βάρος, η φυσική δραστηριότητα.

Επιπλοκές υπάρχουν;

Παρόλο που δεν είναι συχνό υπάρχει περίπτωση να προκύψουν κάποια προβλήματα. Δύο από αυτά είναι:

  • Μόλυνση

  • Θρόμβος στο αίμα

Οι χειρουργοί λαμβάνουν διάφορα μέτρα προφύλαξης όπως αντιβιοτικά και αντιπηκτικά όχι μόνο πριν αλλά και μετά την αρθροπλαστική γόνατος.

Το εμφύτευμα που χρησιμοποιείται επίσης, μπορεί να επηρεαστεί από καταστάσεις όπως το βάρος και οι δραστηριότητες του ασθενούς. Για όλους αυτούς τους κινδύνους μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας, λαμβάνοντας υπόψιν εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.α.

Πόση νοσηλεία είναι απαραίτητη;

Αν και στο παρελθόν η νοσηλεία ήταν μία εβδομάδα, πλέον είναι μικρότερη, ειδικά σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Το εξιτήριο πλέον οι ασθενείς το παίρνουν μέσα σε λίγες ημέρες, επιστρέφοντας ταχύτατα στις δραστηριότητές τους.

Μετά την αρθροπλαστική πως μπορούν οι ασθενείς να δραστηριοποιηθούν;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στην αρθροπλαστική γόνατος μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ορισμένες δραστηριότητες χαμηλής δυναμικής. Σε γενικές γραμμές οι χειρουργοί ορθοπεδικοί αποθαρρύνουν τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας επιπλοκές και πόνο στην περιοχή.

Αν υποφέρετε από σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γόνατος υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαλλαχθείτε από την οστεοαρθρίτιδα. Η ρομποτική ημιολική αρθροσκόπηση γόνατος MAKOplasty και η ολική αρθροπλαστική γόνατος με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή – CAS είναι δύο τεχνικές από τις πιο σύγχρονες που υπάρχουν.

Απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Τσούκα Φώτη για να σας λυθούν όλες οι απορίες και να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε με ασφάλεια το πρόβλημά σας. 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb