Logo

3+1 συχνές ερωτήσεις για τις πέτρες στο νεφρό

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν μία εξαιρετικά συχνή πάθηση, ήδη γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, που αφορά παραπάνω από το 10% του πληθυσμού. Σε γενικές γραμμές είναι συχνότερη στους άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Συνήθως εμφανίζεται με οξύ πόνο, σαν κολικός νεφρού, συνοδευόμενος από ναυτία και εμετό. Το χαρακτηριστικό για τις πέτρες στα νεφρά είναι ότι ο ασθενής δεν μπορεί να ανακουφιστεί εύκολα και η επίσκεψη στον γιατρό θεωρείται αναγκαία. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για τις πέτρες στο νεφρό.

Είναι κληρονομική πάθηση;

Στη νεφρολιθίαση η κληρονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη, ειδικά στην πρώτου βαθμού συγγένεια, χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα. Γονιδιακά μπορούν να μεταφερθούν και άλλες παθήσεις που συνδέονται με τις πέτρες στο νεφρό.

Σχετίζονται με τις πέτρες στην χολή;

Οι δύο παθήσεις δεν σχετίζονται αφού αφορούν διαφορετικές περιοχές του σώματος. Τα ποσοστά να εμφανίζει χολολιθίαση ένα άτομο με νεφρολιθίαση είναι ίδια όπως σε όλους.

Όταν η πέτρα δεν μπορεί να αποβληθεί πρέπει να γίνει λιθοθρυψία ή χειρουργείο;

Αν η πέτρα που έχει προσβάλλει το νεφρό, είναι παραπάνω από 2 εκατοστά, τότε η εξωσωματική λιθοθρυψία δείχνει πάνω από 80% ποσοστά επιτυχίας. Οι μεγαλύτερες σε μήκος πέτρες, πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Πλέον οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι σύγχρονες και αξιόπιστες, όπως η διαδερμική λιθοθρυψία.

Υπάρχει πρόληψη;

Ένας ασθενής που εμφάνισε πέτρες στο νεφρό κατά 60% θα εμφανίσει πάλι στο μέλλον. Από τον αρχικό λίθο μπορούν να βρεθούν διάφορα στοιχεία στην χημική ανάλυσή του που θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου, σχετικά με τις τροφές που πρέπει να αποφεύγονται.

Σε γενικές γραμμές η σωστή πρόληψη, περιλαμβάνει:

  1. Κατανάλωση υγρών

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες νερού, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ώστε να είστε σε θέση να παράγεται 2 λίτρα ούρα την ημέρα το υγιές όριο. Στα υγρά συμπεριλαμβάνονται, νερό, τσάι, χυμοί και άλλα, ενώ το αλκοόλ με μέτρο.

  1. Φυσική άσκηση

Ασκηθείτε συχνά! Όσοι κάνουν επαγγέλματα γραφείου ή είναι παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στο νεφρό.

  1. Περιορίστε το αλάτι

Το νάτριο αυξάνει τα επίπεδα νατρίου και ασβεστίου στα ούρα, προδιαθέτοντας για σχηματισμό πέτρας.

Δείτε περισσότερα από τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο Παντελή Κατσίβα, εδώ

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb