Βέροια: Δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Εκδηλώσεις που ενισχύουν την πρόληψη του καρκίνου του μαστού θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο ο δήμος Βέροιας με τα νομικά του πρόσωπα ΚΑΠΑ, ΚΕΠΑ και συνεργασία με ΠΕΔΥ, Ιατρικό Σύλλογο, Σύλλογο Καρκινοπαθών

«Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του Καρκίνου του Μαστού για την Βέροια και οι δράσεις θα είναι γύρω από την πρόληψη» είπε ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς και παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους φορείς το παρακάτω πρόγραμμα δράσεων:

Την Παρασκευή 7/10 θα γίνει η τελετή έναρξης με φωτισμό του Δημαρχείου σε ροζ χρώμα.

Την Κυριακή 9/10 ο ΠΕΔΥ θα πραγματοποιήσει μαστογραφίας σε οφελούμενους του Δημοτικού Ιατρείου σε 30 οφελούμενους και η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί στην Μακεδονίδα στις 20 και 21 /10.

Στις 22/10 θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση στον πεζόδρομο της Ιπποκράτους και μετά θα γίνει μια συμβολική πεζοπορία.

Στις 24/10 στο καφέ Σερεμέτας συνάντηση με συντρόφους γυναικών που πάσχουν από Καρκίνο του μαστού, μια εκδήλωση στήριξης παρουσία ψυχολόγου και ψυχιάτρου.

Στις 2/11 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική επιστημονική ημερίδα

Ο Σοφιανίδης πρόεδρος της ΚΕΠΑ είπε: «Η ΚΕΠΑ θα προσφέρει τις υποδομές της. Πρέπει να στείλουμε ότι η πρόληψη σώζει και να διανθήσουμε τις εκδηλώσεις μουσικά».

Ο κ. Θεοδωρίδης, προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Βέροιας είπε: «Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Γι αυτό συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις».

Η κ. Καραδήμου, ακτινολόγος του ΠΕΔΥ σημείωσε: «Είναι λίγο δύσκολο να διαχειριστεί το θέμα καρκίνος του μαστού. Στόχος μας να ενημερώσουμε τις γυναίκες, να τις πείσουμε ότι η πρόληψη σώζει και να κάνουν εξετάσεις πρόληψης».

Ο κ. Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βέροιας υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για την πρόληψη του καρκίνου. Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, ειδικά τέτοιες ημέρες. Ο καρκίνος του μαστού ο συχνότερος των γυναικών στην ευρώπη. Κάθε χρόνο 4500 νέα περιστατικά. Μία στις 8 είναι υποψήφιες να εμφανίσουν τη νόσο. Αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο είναι σε ποσοστό 97% ιάσιμος. Επίσης πολύ σημαντική είναι η αυτοεξέταση των γυναικών στο σπίτι».

Η κ. Βαλκαφώτη, εκπρόσωπος του συλλόγου Καρκινοπαθών, δήλωσε: «Εμείς ασχολούμαστε με την πρόληψη. Όσο μπορούμε να ενημερώσουμε για την πρόληψη τον κόσμο. Προσφέρουμε ενημέρωση αλλά και στήριξη».