Σύνδρομο Δυσπλαστικών Σπίλων - Μέθοδοι Παρακολούθησης

Τα άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων έχουν ένα μεγάλο αριθμό σπίλων, μερικές φορές εκατοντάδες και μερικοί από αυτούς εμπίπτουν σε ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια ABCDΕ (Ασυμμετρία-Asymmetry, Όρια Περιγράμματος-Border, Χρώμα–Color, Διάμετρος-Diameter και Εξέλιξη-Evolving). Αυτά τα άτομα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος.

Επειδή το κακόηθες μελάνωμα μπορεί να εξαπλωθεί, να κάνει μεταστάσεις γρήγορα, τα άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων θα πρέπει να αυτοεξετάζονται συχνά και να αναφέρουν στον γιατρό τους τυχόν νέους ή μεταβαλλόμενους σπίλους.

Ωστόσο, η παρακολούθηση των αλλαγών στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των πολλαπλών σπίλων μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα προσπάθεια. Παρακάτω θα συζητήσουμε δύο οικιακούς μεθόδους χαρτογράφησης σπίλων για ασθενείς με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων.

Χαρτογράφηση Σπίλων με Αυτοσχέδιο Διάγραμμα Σώματος

Χρησιμοποιώντας ένα στυλό, μπορείτε να σχεδιάσετε το σχήμα του σώματός σας, ή μέρη του σώματός σας, σε ένα χαρτί. Εναλλακτικά, μπορείτε να εκτυπώσετε ένα διάγραμμα του σώματος από το διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας στυλό σε διάφορα χρώματα, μπορείτε να επισημάνετε μικρές κουκκίδες στο διάγραμμα, ενδεχομένως χαρτογραφώντας εκατοντάδες σπίλους, επινοώντας το δικό σας “χρωματικό κώδικα”.


Για παράδειγμα:

  • Κίτρινη κουκκίδα: σπίλος 1-2 χιλιοστά.

  • Μαύρο κουκκίδα: σπίλος 2-3 χιλιοστά.

  • Πράσινη κουκκίδα: σπίλος 3-4 χιλιοστά.

  • Μπλε κουκκίδα: σπίλος 4-5 χιλιοστά.

  • Κόκκινη κουκκίδα: σπίλος 5-6 χιλιοστά.

Για σπίλους που έχουν ακανόνιστο σχήμα ή χρώμα, μπορείτε να σχεδιάσετε το πραγματικό σχήμα και το χρώμα του σπίλου στο διάγραμμα έτσι ώστε να έχετε μια ακριβή καταγραφή του για μελλοντικές συγκρίσεις. Εάν παρατηρήσετε ότι μια ελιά αλλάζει μέγεθος, σχήμα ή χρώμα, μπορείτε να κάνετε μια σημείωση, δίπλα από το σπίλο στο διάγραμμα και την ημερομηνία που παρατηρήσατε την αλλαγή.

Χαρτογράφηση Σπίλων με Χρήση Ψηφιακής Κάμερας

Χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να πάρετε εικόνες του δέρματος σας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τη σύγκριση σπίλων με την πάροδο του χρόνου, σε περίπτωση που πιστεύετε ότι ένας σπίλος είχε διαφορετική όψη στο παρελθόν. Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφίες από μεγάλες περιοχές του δέρματος ή θα μπορούσατε να κάνετε κοντινές λήψεις, λίγα εκατοστά απόσταση από το δέρμα, ώστε να έχετε εικόνες με υψηλή ανάλυση για ορισμένους σπίλους.

Για να ανταποκρίνονται σωστά οι εικόνες με την πραγματικότητα θα πρέπει να πειραματιστείτε με το φωτισμό και με τη χρήση του φλας της φωτογραφικής μηχανής σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ο φακός της κάμερας να είναι παράλληλος με την περιοχή του δέρματος που φωτογραφίζετε. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα είναι τριών διαστάσεων και έχει καμπυλότητες, αν έχετε εκατοντάδες σπίλους σε ολόκληρο το σώμα μπορεί να χρειαστεί να λάβετε πολλές εικόνες για να καλύψετε σωστά όλους τους σπίλους σας.

Για τα άτομα με σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων, λόγω του μεγάλου αριθμού των σπίλων, μπορεί να είναι πιο πρακτικό να χρησιμοποιήσετε το “διάγραμμα σώματος” (βλέπε παραπάνω) για μια αρχική σάρωση των σπίλων (μία φορά το μήνα, ή μία φορά κάθε τρεις μήνες) και να κάνετε αναφορά σε ψηφιακές εικόνες μόνο εάν υποπτεύεστε ότι ένας σπίλος έχει υποστεί κάποια μεταβολή.

Άλλα "θέματα" με τις ψηφιακές εικόνες είναι ότι δεν καταγράφουν αυτόματα το μέγεθος των σπίλων, αν θέλετε να εγγράψετε το μέγεθος ενός σπίλου θα πρέπει να τον μετρήσετε με ένα χάρακα και να κάνετε μια σημείωση ή, εναλλακτικά, θα μπορούσατε να κρατήσετε ένα χάρακα κοντά στο δέρμα σας κατά τη λήψη της εικόνας, έτσι ώστε η εικόνα να περιλαμβάνει το μέγεθος (ωστόσο, λόγω των καμπυλοτήτων του σώματος, αυτό δεν είναι πολύ πρακτικό, εκτός αν θέλετε να μετρήσετε μόνο συγκεκριμένους σπίλους). Κατά τη λήψη εικόνων των ίδιων σπίλων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και στην ίδια απόσταση μεταξύ κάμερας και δέρματος, έτσι ώστε οι σπίλοι να μην φαίνονται οπτικά να διαφέρουν μόνο και μόνο επειδή διαφοροποιήθηκαν οι ρυθμίσεις της κάμερας.

Επαγγελματική Χαρτογράφηση Σπίλων

Ο ορθότερος τρόπος χαρτογράφησης σπίλων είναι με τη χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού ειδικά σχεδιασμένου για την χαρτογράφηση σπίλων-ελιών από δερματολόγο. Τα προηγμένα αυτά μηχανήματα συνδυάζουν την ψηφιακή τεχνολογία με ειδικά λογισμικά που καταγράφουν χρώμα, μέγεθος και σχήμα. Δημιουργούν αρχεία ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι διαθέσιμα προς ανάλυση και σύγκριση από έμπειρο δερματολόγο.

Οι σπίλοι πρέπει να παρακολουθούνται επαγγελματικά και όχι να αφήνονται στη τύχη!

Το άρθρο είναι μια προσφορά του Δερματολογικού ιατρείου Dermadvance