Απάντηση Τροχόπουλου στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ημαθίας

farmaka

Απάντηση στη δημοσιευμένη ανακοίνωση του Δ.Σ του συνεταιρισμού φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας εξέδωσε ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Τροχόπουλος στην οποία αναφέρει:

"Προς αποκατάσταση της αλήθειας – κατά την άποψή μου – σε όλα αυτά που αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ του Σ.Υ.Φ.Α Ημαθίας-Πέλλας δηλώνω τα εξής: Την περίοδο του Πάσχα του 2013 η διοίκηση αυτή έδρασε εν κρυπτώ και αντιδεοντολογικά επειδή

Α. Απέκρυψε το ατυχές γεγονός της παύσης λειτουργίας του ψυγείου επί τετραήμερο από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό λειτουργίας της φαρμακαποθήκης .

Β. Απέκρυψε το γεγονός από τους συναδέλφους-συνεταίρους φαρμακοποιούς και αυτό επειδή δεν συνεκάλεσε άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση προς ενημέρωση των συναδέλφων για μια ζημιά τεράστια ύψους 285.000 €.

Γ. Δεν ανέφερε το γεγονός ως όφειλε στον Ε.Ο.Φ. , το μόνο αρμόδιο κρατικό φορέα για τη διακίνηση των φαρμάκων.

Δ. Την πρώτη μέρα λειτουργίας διατέθηκαν ποσότητες από τα εν λόγω ύποπτα φάρμακα στα φαρμακεία όπως βεβαιώνουν ενόρκως δύο υπάλληλοι του συνεταιρισμού μέχρι το μεσημέρι, γεγονός που μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί από τον έλεγχο τιμολογίων πώλησης της μέρας εκείνης, 09/05/2013.

Ε. Στο έγγραφο απάντηση του Ε.Ο.Φ στη καταγγελία μου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ''όσα προϊόντα κρίθηκαν από τις εταιρίες ακατάλληλα προς πώληση επεστράφησαν στις εταιρίες , όσα κρίθηκαν κατάλληλα προς πώληση αποδεσμεύθηκαν και μεταφέρθηκαν στο απόθεμα προς διάθεση στο χώρο του ψυγείου'' .

Από την παραπάνω απάντηση προκύπτουν οι εξής παρατηρήσεις: 1) Την πιστοποίηση για την καταλληλότητα ή όχι ενός φαρμάκου την χορηγεί ο Ε.Ο.Φ και όχι η εταιρία. 2) Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο ψυγείου που έμεινε για 4 μέρες ουσιαστικά σε ένα θερμοθάλαμο , και το λέω αυτό γιατί ένα ψυγείο που παραμένει εκτός λειτουργίας για 4 μέρες κλειστό η θερμοκρασία του ανεβαίνει πάνω από 24°C ,να ξαναμπαίνει στο ψυγείο προς πώληση, και να το δέχονται αυτό επιστήμονες φαρμακοποιοί με μια απλή πιστοποίηση της εταιρίας παραγωγής , η οποία εταιρία έχει οικονομικό συμφέρον για να λέει αυτά.

Αναρωτιέμαι, ποιος πολίτης άραγε θα αγόραζε ένα τέτοιο φάρμακο , εάν γνώριζε τον απαράδεκτο τρόπο συντήρησης του. Αυτά για μένα είναι τραγικά πράγματα. Πιστεύω ότι με την έξω από κάθε λογική στάση των μελών του Δ.Σ του συνεταιρισμού φαρμακοποιών μια αβλεψία έφτασε στο σημείο να δημιουργηθεί μια κατάσταση επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία .

Τι άλλο άλλωστε θα μπορούσα να κάνω , εκτός από τη καταγγελία του γεγονότος από άμεσο ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία .Τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Υ.Φ.Α κινούμενα παράνομα δεν συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση , δεν ενημέρωσαν τον υπεύθυνο φαρμακοποιό του Σ.Υ.Φ.Α, δεν ενημέρωσαν τον Ε.Ο.Φ και σήμερα μετά από όλα αυτά που απεκρύβησαν με απειλούν με μήνυση παριστάνοντας τους λευκούς αγγέλους-προστάτες του Σ.Υ.Φ.Α ενώ αυτοί έχουν κονιορτοποιήσει τη φήμη και την αξιοπιστία του με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

Η καταγγελία μου έχει ως κίνητρο το ενδιαφέρον μου για τη Δημόσια Υγεία και περιμένω από την Ελληνική Δικαιοσύνη όπου έχω προσφύγει εδώ και 6 μήνες να κάνει το χρέος της, δηλαδή να τιμωρήσει όποιον κριθεί , εάν κριθεί, ότι είναι ένοχος για όσα καταγγέλλω".