Αποστολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην ακριτική Θράκη

pis thraki

Μετά από πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, πραγματοποιήθηκε περιοδεία επί τόπου εξέτασης των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στον ακριτικό πληθυσμό της Θράκης, από κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο και με τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ., Γρηγόρη Ροκαδάκη Β΄ Αντιπροέδρου, Αναστάσιου Βασιάδη Προέδρου ΤΣΑΥ, Κωνσταντίνου Κουτσόπουλου Εκπροσώπου Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και Βλαδίμηρου Παναγιωτίδη Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς.

Στην περιοδεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Παναγιώτης Βάρναλης, η Αντιπροέδρος Θ. Γκιόκα, ο Γ. Γραμματέας Ανδρέας Παπανδρούδης, και άλλα μέλη του Συλλόγου. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε διαδοχικά τη Σαμοθράκη, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο και την Κομοτηνή.

Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, όπως του Διευθυντού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, του απερχόμενου Δημάρχου, αλλά και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είναι οι τρομερές ελλείψεις τις οποίες αντιμετωπίζει για χρόνια η ευαίσθητη αυτή περιοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός στο Κέντρο Υγείας και όχι πέντε όπως προβλέπεται, ενώ το νησί δεν διαθέτει αγροτικό γιατρό, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται τρεις.
Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε επίσης ευρεία σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του Διοικητού, των εκπροσώπων του Ιατρικού Κόσμου και των εργαζομένων του Ιδρύματος.

Επισημάνθηκε ότι, λόγω της μεγάλης επιφόρτισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καταγράφεται μεγάλη δυσλειτουργία συνεπεία των αθρόων αποχωρήσεων προσωπικού, χωρίς, μάλιστα, να διαφαίνεται η αντικατάστασή του. Τονίσθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και υποδομή, καθώς προσφέρει περίθαλψη Τριτοβάθμιας και Τεταρτοβάθμιας Βαθμίδος σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Στα πλαίσια της εξόρμησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας από τον Πρόεδρο του ΤΣΑΥ Α. Βασιάδη στο Περιφερειακό Τμήμα Αλεξανδρούπολης του Ταμείου. Σε συνεργασία με το προσωπικό επισημάνθηκαν τα λειτουργικά ζητήματα της Υπηρεσίας και δόθηκαν οδηγίες για την αποδοτικότερη λειτουργία μετά τα θεσμικά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την υπόσταση και λειτουργία των Τοπικών Αντιπροσωπειών του ΤΣΑΥ.

Στο Ακριτικό Διδυμότειχο, σε σύσκεψη με τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τους εκπροσώπους των ιατρών και των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της κοινωνίας, διαπιστώθηκε η πλήρης αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η παντελής αδυναμία της στελέχωσής του όχι μόνον από ειδικευμένους, αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, ενώ από όλους τους συμμετέχοντες κατέστη σαφής η άμεση ανάγκη για αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, προκειμένου αυτό να μπορεί να λειτουργεί ενισχυμένο στην ακριτική αυτή περιοχή.

Στη Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, με την παρουσία του Προέδρου και του Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Στέλιου Κυριαζίδη, του Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Φώτη Φωτίου και άλλων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την επιτόπια εξέταση των ζητημάτων συνοψίζονται στην Προοδευτική αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Υγείας, στην αύξηση των προβλημάτων στην ιδιωτική παροχή περίθαλψης και στην έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την επίσημη Πολιτεία.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνεται προς την Πολιτεία, τους Τοπικούς Φορείς και τους Παράγοντες και τους καλεί σε μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου η περίθαλψη των κατοίκων του Ακριτικού Έβρου, της Σαμοθράκης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά και να δώσει τη δυνατότητα στον πληθυσμό της περιοχής να ζει με ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλείπει τη περιοχή του ή να αναζητεί υπηρεσίες στη γείτονα χώρα.

Η ανάπτυξη της σχετικής μέριμνας αποτελεί υποχρέωση όχι μόνο Κοινωνική, αλλά κυρίαρχα Εθνική.