Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο η ενημέρωση της τοπική επιχειρηματική κοινότητα για την ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ

epimelitirio oaee

Ενημέρωση στους τοπικούς επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ διογάνωσαν την Δευτέρα από κοινού το Επιμελητήριο Ημαθίας και το Περιφερειακό Τμήμα Βέροιας του ΟΑΕΕ με στόχο να ενημερωθεί η τοπική επιχειρηματική κοινότητα για το νέο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και για τη διαδικασία υποβολής αίτησης υπαγωγής σε αυτή, που ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.

Η ενημέρωση έγινε από τον προϊστάμενο του ΟΑΕΕ Βέροιας Γιώργο Θώμογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών, σε έως και 100 δόσεις, ήτοι 8 χρόνια και 4 μήνες. Όπως είπε ο κ. Θώμογλου, η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ, ενώ μπορούν να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές, ανεξάρτητα από το ύψος του αρχικού χρέους. Το ετήσιο επιτόκιο για χρέη έως 5.000 ευρώ, ήτοι το 25% των ενεργών οφειλετών του ΟΑΕΕ, θα είναι 0%, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές ορίζεται επιτόκιο της τάξης του 0,25% τον μήνα (3% τον χρόνο). Παράλληλα, προβλέπεται 100% μείωση των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου των οφειλών, 70% μείωση των προσαυξήσεων για 50 δόσεις (έναντι 60% μείωσης για 48 δόσεις του Ν.4305/14) και 50% μείωση των προσαυξήσεων για 100 δόσεις (έναντι 20% μείωσης για 100 δόσεις).

epimelitirio oaee2

Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης ανά 12μηνο, χωρίς προσαυξήσεις και απώλεια της ρύθμισης θα έρχεται σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής δύο δόσεων μέσα στον χρόνο.

Στην προτεινόμενη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν έπειτα από αίτησή τους, οφειλέτες που έχουν ήδη ενταχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η 12μηνη αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων για οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν το ελεύθερο επάγγελμα, σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά το έτος χρήσης 2014 (δεν συμπεριλαμβάνονται επιδόματα ανεργίας και προνοιακών παροχών). Στη συνέχεια, θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1η/2/2015. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται οι όροι της, χορηγείται στους υπόχρεους μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασφαλιστική ενημερότητα.

Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση ποινών για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ. Προσοχή. Οι ποινές της προσωποκράτησης καταργούνται μόνο για την ατομική ασφαλιστική εισφορά και εξακολουθούν να ισχύουν για οφειλές που προκύπτουν για την ασφάλιση εμμίσθων εργαζομένων, καθώς αυτή παρακρατείται από τον εργοδότη.