Πώς το αέριο θα φτάσει στην Βέροια και την Αλεξάνδρεια

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), ενώ ενδεχομένως μέσα στο 2019 το δίκτυο θα επεκταθεί σε ακόμη 10 πόλεις.

Ο δρόμος για την έναρξη των έργων στις 18 πρώτες πόλεις άνοιξε με την έγκριση του δανείου 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ). Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στη «Ν», το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθεί η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ κάθε Περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη των υποδομών στις πόλεις που αυτή περιλαμβάνει.

Το σχέδιο της ΔΕΔΑ αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο «κύμα» επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία όπου δίνει ήδη το «παρών». Έτσι, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν και «σημειακοί καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες). Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο. Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).

Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής. Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις Περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα και στις 18 πόλεις, καλύπτοντας το 100% του αστικού ιστού. Έτσι, μέσα στην επόμενη 5ετία, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο όλα τα κτήρια στις παραπάνω πόλεις.

Πηγή: www.naftemporiki.gr