Logo

Το Imathia Quality στην καρδιά των Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο - Εξαιρετική η πρώτη μέρα (φωτογραφίες)

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της στο κοινό του Ζαππείου Μεγάρου, η Imathia Quality, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της στους τουριστικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ερατεινής Ημαθίας.

Η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, που κορυφώνονται την Κυριακή 15ης Οκτωβρίου, περιελάμβανε τις παρουσιάσεις από τους παραγωγούς τοπικών ημαθιώτικων προϊόντων, σε καλαίσθητα σταντ, γαστρονομικά.... ταξίδια στην μακεδονική κουζίνα την Ημαθίας από τον Γιώργο Παλησίδη και την Ελένη Ψυχούλη, ενδιαφέρουσες ομιλίες για την αξία της καινοτομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τις γαστρονομικές διαδρομές και φυσικά γευστική δοκιμή ξινόμαυρου κρασιού, σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών από παραγωγούς της Ημαθίας.

 

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ημαθίας κ. Μάντσιος παρουσίασε την σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό μενού, ενώ ο οίνος συνδυάστηκε με περέκ, ηβριστόν, σιρόν, αλλά και...παγωτό μπάμιας! Ακολούθησε μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chefs Βησσαρίων Παρθένη και Σταμάτη Τσίλια μαζί με το Θωμά Λεπτοκαρίδη. Στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια της τριήμερης έκθεσης Imathia Quality πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Imathia Quality κ. Τσαγκαλίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, με παρουσιαστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο κ. Ζαμπούνη.

Στις προσπάθειες της διοίκησης του να καταστήσει βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή πολιτική τηςΠΚΜ η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΚΜ κ.Τζιτζικώστας. «Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας ,συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» συνέχισε ο κ. περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι στο Ζάππειο χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ημαθίας, ξεδιπλώνοντας, με ενότητα όλων των φορέων, την παράδοση, της ιστορία, τον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας την Ημαθία αλλά και την Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό, για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό, για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό,365 μέρες το χρόνο.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος των εκθετών της περιφερειακής ενότητας είναι οι επισκέπτες του Imathia Quality να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. «Μεταφέροντας λοιπόν το «βουνό στον Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί ονομασίας-προέλευσης. Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της» σημείωσε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.

Μια σειρά στόχων, όπως Διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές ενώ θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, έθεσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης.

«Πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Imathia Quality υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Την ενοποίηση δηλαδή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι ο Δήμος Βέροιας θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο» είπε ο κ. δήμαρχος.

Mετά το πέρας των χαιρετισμών οι κ.κ Τζιτζικώστας και Καλαϊτζίδης δώρισαν στον πρόεδρο του Ζαππείου ένα βιβλίο με την ιστορία των Αιγών, καθώς και ένα μακεδονικό δόρυ, την περίφημη σάρισα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο στους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και φυσικά ρεβανί, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κ. Χρήστου, η κα. Παπακώστα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ κ.Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας κα. Καρασαρλίδου και κ. Αντωνίου, ο Στρατηγός Νομικός, Επιτελάρχης του ΓΕΣ, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνης,η Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Κοτταρίδη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος, οι περιφερειακοί κα. Καρατζιούλα και κ. Τεληγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιάγκογλου, ο πρόεδρος της VENUS κ. Μαρκοβίτης κ.α

{jlex}flickr:72157686168698592{/jlex}

Το πρόγραμμα των δυο τελευταίων ημερών του Imathia Quality έχει ως εξής:

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017
12:00: έναρξη της έκθεσης
Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής Νίκη Καρατζιούλα -Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

• «Αρχαιολογία παντός καιρού: το χρυσοφόρο κοίτασμα της Ημαθίας» Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη- Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
• «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», Θεοφάνης Παπάς-Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
• «Discover Veria-Ανακαλύψτε τη Βέροια: το σταυροδρόμι του πολιτισμού και των θρησκειών», Βασίλης Λυκοστράτης - Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας.
• «Naoussa sorry... no beaches», Νικόλαος Κουτσογιάννης - Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας.
• «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», Παναγιώτης Γκυρίνης - Δήμαρχος Αλεξάνδρειας.

14:00 «Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας». Παρουσίαση Γεώργιος Παλησίδης και Ελένη Ψυχούλη.
Παρουσίαση Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό, Χρήστος Γιαννακάκης - Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του Α.Σ. «Venus Growers».
• Παρουσίαση τεχνικής σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας Ημαθίας, Νίκος Μαλλιάρας - Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και Γεώργιος Μπέλλας - κτηνοτρόφος Ημαθίας.
• Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chefs Ηλιάδης Λάζαρος, Νικόλαος Γκότσης & Βασίλης Λαφάρας.
• Ρεβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το Σύλλογο Ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.
• Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση Δημήτρης Μάντσιος – Γαστρονόμος.
• Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα, Κωνσταντίνος Ντούλιας – επιχειρηματίας.
• Μαγειρική με κράνα, κεράσι, τρούφα και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη, από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, και εστιάτορες της Ημαθίας.

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών
• 11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» Δημήτρης Μάντσιος - Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα Γιώργος Παλησίδης -ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Medeat και Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας», Έλενα Ατσάλου - ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.
12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα.
13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων
16:00 κλείσιμο έκθεσης.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb