Logo

Ενημέρωση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (βίντεο)

Ενημέρωση για τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων πραγματοποίησε στην Βέροια ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούζης. Πρόκειται για τις διατάξεις του προσφάτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που έρχεται με στόχο να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

Ο κ. Κουρμούζης είπε ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης στην χώρα με στόχο να γίνει γνωστός ο νόμος και ο τρόπος που μπορούν να τον αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουρμούζης, η επιχείρηση που θα επιλέξει να αξιοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μπορεί να ρυθμίσει όλα της τα χρέη. Στις αρχές Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβληθούν οι αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν με τους κωδικούς του TAXIS. Εκεί να υποβάλλουν όλα τους τα χρέη και η αίτηση θα ελεγχθεί από ελεγκτή της υπηρεσίας.

DSC 0041

Αμέσως μετά, ο φάκελος της επιχείρησης θα αποσταλεί σε όλους όσους χρωστά η επιχείρηση και στην συνέχεια όλοι μαζί θα καθίσουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση είναι να υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρισης και εκτίμηση των ακινήτων της. Μετά την διαπραγμάτευση ακολουθεί ψήφιση μεταξύ των πιστωτών και αρκεί το 60% των ψήφων για να προχωρήσει η διαδικασία και να υπογραφεί η σύμβαση της ρύθμισης. Από την στιγμή που υπογραφεί η σύμβαση, η επιχείρηση αποκτά ενημερότητα, μπορεί να δανειστεί και να μπει σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, η επιχείρηση μπορεί να προσφύγει δικαστικά για να προστατευτεί εναντίον αυτών που δεν δέχθηκαν την ρύθμιση.

Σε αυτή την διαδικασία, το Δημόσιο και οι Τράπεζες μπορούν να κουρέψουν, προσαυξήσεις, πρόστιμα αλλά και κεφάλαιο και μπορούν να δεχθούν ρύθμιση έως 120 δόσεις. Η διαδικασία ένταξης στον μηχανισμό είναι το ελάχιστο 45 ημέρες και το περισσότερο έξι μήνες. Σε αυτό το διάστημα σταματούν όλα τα μέτρα δίωξης της επιχείρισης (αν μπει στην ρύθμιση παύουν οριστικά). Το χρέος προς τους εργαζόμενους μπαίνει, αλλά δεν κουρεύεται ούτε ρυθμίζεται.

DSC 0043

Οι μικρές επιχειρήσεις, που έχουν χρέη κάτω από 50.000, για να μην φρακάρει το σύστημα θα ακολουθήσουν έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ένταξης στην ρύθμιση.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb