Logo

Η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων στη φετινή φορολογική δήλωση (φορολογικό έτος 2016) - Τι αλλάζει

Επιμέλεια: Καμμένος Λ. Παναγιώτης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜSc

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται από 1/1/2016 αυτοτελώς με την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.4172/2013, και καταργείται πλέον η φορολόγηση με 13% που ίσχυε μέχρι 31/12/2015.

Αναλυτικά η διαφορά με το φορολογικό έτος 2015.

1) Τα καθαρά εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, τα οποία προκύπτουν κατόπιν αφαίρεσης των δαπανών που πραγματοποιούν οι αγρότες για τη στήριξη των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων από τα ακαθάριστα έσοδα που εισπράττουν πωλώντας τα προϊόντα τους, φορολογούνταν το 2015 αυτοτελώς με 13% από το πρώτο ευρώ.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο θα ισχύσει για τα αγροτικά εισοδήματα που αποκτώνται από 01/01/2016 και μετά, προβλέπεται η εφαρμογή φορολογικής κλίμακας όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

 

(κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.4172/2013)

Σημαντική επισήμανση: Θέσπιση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους αγρότες ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα.
Αναλυτικά:

-Αγρότης χωρίς τέκνα - αφορολόγητο όριο 8636 ευρώ.
-Αγρότης με 1 τέκνο - αφορολόγητο όριο 8863 ευρώ.
-Αγρότης με 2 τέκνα - αφορολόγητο όριο 9090 ευρώ.
-Αγρότης με 3 τέκνα και άνω - αφορολόγητο όριο 9545 ευρώ.

*Σημείωση: Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ. 3). Για να θεωρηθεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φορολόγηση των αγροτών (ειδικού και κανονικού καθεστώτος) θα ξεκινάει για ποσά πάνω από τα παραπάνω αφορολόγητα όρια. Για ποσά εισοδημάτων μέχρι τα όρια αυτά ο φόρος θα είναι μηδενικός!

Ταυτόχρονα όμως , στο νέο νόμο (αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013) περιλαμβάνεται διάταξη για τον συνυπολογισμό των βασικών αγροτικών ενισχύσεων στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων καθαρών εισοδημάτων τους. Οι βασικές αυτές ενισχύσεις θα προστίθενται στα έσοδα των αγροτών από τις πωλήσεις των προϊόντων τους και έτσι θα αυξάνουν το ύψος των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αγροτικών εισοδημάτων. Αντίθετα οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις θα προστίθενται μόνο κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ και οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν θα περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η ανωτέρω διάταξη ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής.
Να επισημάνουμε ξανά ότι όλα τα παραστατικά εσόδων και εξόδων πρέπει να φυλάσσονται προσεκτικά από τους αγρότες και να παραδίδονται εγκαίρως στους λογιστές-φοροτεχνικούς για τον σωστό προσδιορισμό του λογιστικού αποτελέσματος.

Συμπερασματικά, οι αγρότες για το φορολογικό έτος 2016 (εισοδήματα 2016) θα φορολογηθούν βάσει της νέας κλίμακας που αναφέραμε παραπάνω από το πρώτο ευρώ με 100% προκαταβολή φόρου. Θα υπάρχει όμως και αφορολόγητο όριο (πίνακας παραπάνω). Η πλειοψηφία των αγροτών της περιοχής μας (ειδικά του ειδικού καθεστώτος) θα έχουν σημαντική μείωση φόρου για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016 στη φετινή φορολογική δήλωση!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο Naoussa-Taxis στη Χρ. Λαναρά 11 στη Νάουσα ή τηλ. στο 2332057089.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb