Τα βασικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ

To Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος, εκπόνησε εξαμηνιαία τηλεφωνική έρευνα εντοπισμού και καταγραφής των βασικότερων προβλημάτων για τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα σε δείγμα 700 επιχειρηματιών ανά την Επικράτεια.

Η εκ νέου επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα χιλιάδων εμπόρων/ελεύθερων επαγγελματιών, γεγονός που χρήζει επιστημονικής ανάλυσης και ερμηνείας. Σε αυτό το πλαίσιο, της εκτίμησης των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, εντάσσεται η υποβολή συγκεκριμένων ερωτημάτων φορολογικού περιεχομένου στους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Τα βασικότερα προβλήματα

1. Η περαιτέρω επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση των συντελεστών και της προκαταβολής φόρου εισοδήματος συνιστά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (9,8 μονάδες).

2. Οι υφιστάμενοι συντελεστές του φόρου εισοδήματος, το ισχύον τέλος επιτηδεύματος και η μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου αν και έπονται στις επιλογές των ερωτηθέντων, κρίνονται επίσης ως ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες.

3. Τελευταίο ως προς τις επιλογές των συμμετεχόντων στην έρευνα κατατάσσεται το υφιστάμενο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες (4,5 μονάδες).

Καταγραφή βασικότερων προβλημάτων

  • Οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ) αξιολογούν τη μη θέσπιση αφορολόγητου ορίου ως σημαντικότερο πρόβλημα σε σύγκριση με τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ & ΙΚΕ).
  • Για τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
  • Οι μικρές επιχειρήσεις αποδίδουν μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που άπτονται της μη θέσπισης αφορολόγητου ορίου, του τέλους επιτηδεύματος και του πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες, σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 9 απασχολουμένους.
  • Δεν παρατηρείται διαφοροποίηση, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, για τους υφιστάμενους συντελεστές φορολόγησης και για τα ποσοστά προκαταβολής φόρου.
  • Η μη θέσπιση αφορολόγητου και το τέλος επιτηδεύματος φαίνεται να επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50.000 € το εξάμηνο.
  • Αντίθετα το πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορίες, οι υφιστάμενοι συντελεστές φορολόγησης και τα ποσοστά προκαταβολής φόρου είναι το ίδιο επιβαρυντικά για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του καταγεγραμμένου κύκλου εργασιών τους.

Προτεραιότητες ΕΣΕΕ για Φορολογικό

  • 9 στους 10 επιχειρηματίες θεωρεί πως βασική προτεραιότητα της ΕΣΕΕ θα πρέπει να είναι η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής του Φόρου Εισοδήματος στα επίπεδα του 2014.
  • Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επαναφορά της ισχύος του αφορολόγητου ορίου και για τους επιτηδευματίες, μέσω τους καθολικής ισχύος του μέτρου της συλλογής αποδείξεων.
  • Στη συνέχεια, με τον ίδιο περίπου βαθμό προτεραιότητας αναδεικνύεται η ανάγκη θέσπισης κοινού φορολογικού συντελεστή και η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Τέλος, η θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και η παροχή κινήτρων τόσο για την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος όσο και για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι τα δύο εναπομείναντα φορολογικά ζητήματα που χρήζουν προσοχής από την ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες εμπόρους επιτηδευματίες.