Ποιοι δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων & το ειδικό επίδομα 3τέκνων και πολυτέκνων – Αναλυτικοί πίνακες

Επιμέλεια Καμμένος Λ. Παναγιώτης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος ΜSc

Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει:

  • Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).
  • Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
  • Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να καταστεί δικαιούχος είσπραξης των επιδομάτων.
  • Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής-Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.

Η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Α21 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 φορολογικού έτους 2015  και έχουν τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ή κάτω των 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση , ή κάτω των 24 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Τα επιδόματα θα δίνονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και ανάλογα τον αριθμό των τέκνων (δείτε αναλυτικό πίνακα  παρακάτω). Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων είναι η οικογένεια να διαμένει μόνιμα και συνεχώς στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία .

Αυτό αποδεικνύεται από την υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας  εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη. Εάν κάποιο έντυπο για κάποια έτη δεν βρεθεί θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά, που θα μπορέσουν να αποδείξουν τη διαμονή του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά. Ο δικαιούχος οφείλει να υποβάλλει τα δικαιολογητικά , ανάλογα με την περίπτωση του και εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α., στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ή και ταχυδρομικώς στα κατά τόπους γραφεία του ΟΓΑ.

Τα επιδόματα τέκνων θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίζει ο ΟΓΑ , με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου. Ειδικά για φέτος η καταβολή των επιδομάτων για το πρώτο τρίμηνο (αναδρομική δόση με βάση την περσινή αίτηση Α21 2015) θα γίνει σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΓΑ στις 20 Απριλίου 2016.

Επισήμανση: Το επίδομα δικαιούται η οικογένεια:
- Από 1-1-2016, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2015  και
- Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2016.

Παραθέτουμε παρακάτω τους πίνακες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που απεικονίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου μία οικογένεια να πάρει το επίδομα:

Περισσότερες πληροφορίες:
Λογιστικό-Οικονομοτεχνικό Γραφείο “naoussa-taxis”
Χρ. Λαναρά 11, Νάουσα
Tηλ. : 2332057089