Νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα απαλλαγούν από τον φόρο

akinita

Να σβήσει τη «φωτιά» που άναψαν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά τα οποία εστάλησαν στους φορολογούμενους πολίτες, επιχειρεί σε ρόλο... πυροσβέστη η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

 

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πρώτη κίνηση του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει σε αύξηση των δόσεων σε 6 ή ακόμη και σε 8 ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο ή και τον Απρίλιο του 2015 τον φετινό φόρο.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταθέσει επίσημο αίτημα προς την τρόικα για αύξηση των δόσεων, επικαλούμενη και τα λάθη που έχουν γίνει και τις απαραίτητες διορθώσεις που πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις για υπερβολικές αποτιμήσεις των ακινήτων, που ανεβάζουν και τον ΕΝΦΙΑ, οδηγεί την κυβέρνηση σε διορθώσεις για τον φόρο του 2015.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», θα υπάρξει μια «λάιτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ πέραν των διορθώσεων στα λάθη που έχουν γίνει φέτος. Πιθανότατα να επισπευστούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τροποποίηση της φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ και η συσταθείσα Επιτροπή Αξιών Ακινήτων αναμένεται να καταλήξει στο νέο σύστημα καθορισμού έως το Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 να έχει έτοιμους τους πίνακες τιμών.

Ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν εξόφθαλμες αδικίες και οι αντικειμενικές αξίες είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερες των εμπορικών, είναι απαραίτητες οι διορθώσεις αφού υπάρχει ο κίνδυνος των δικαστικών προσφυγών.

Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις σε σύγκριση με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν και προκάλεσαν «εμφράγματα» σε περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στους 4.000 οικισμούς 457 περιοχών της χώρας, όπου έγινε λάθος εκκαθάριση.

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι οι έντονες αντιδράσεις για τα απρόσοδα ακίνητα και τη φορολόγησή τους, είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο. Οι ιδιοκτήτες ζητούν μείωση κατά 50% των άδειων διαμερισμάτων και η κυβέρνηση «τρέχει» σενάρια για τα συγκεκριμένα ακίνητα ώστε να ελαφρυνθούν μεν αλλά να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα.

Ποιοι ενδεχομένως να απαλλαγούν

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν από το οικονομικό επιτελείο οι τελικές αποφάσεις για τις εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων και τις απαλλαγές για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών που έχουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», με βάση τις διατάξεις που περιλαμβάνει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ, το βασικό σενάριο για τις μειώσεις του φόρου και τις απαλλαγές προβλέπει:

1. Χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Χορηγείται έκπτωση 100% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ ),

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και

δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

2. Χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και

γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

πηγή: www.aftodioikisi.gr