Με υψηλές επιδοτήσεις για την Ημαθία το πρόγραμμα Leader

anima leader3

Με υψηλά ποσοστά χρηματοδότηση προκηρύχθηκε η τρίτη φάση του προγράμματος Leader. Η επιδότηση είναι 50% ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 70%, 75% αλλά και το 100%. Το πρόγραμμα, που προκηρύχτηκε πριν λίγο καιρό, παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και τα στελέχη Έλενα Ατσάλου, Γιώργος Δώρης. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς και ιδίους πόρους. Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 5.695.282,39 ευρώ. Από αυτά, τα 3.640.158,94 είναι η δημόσια δαπάνη, τα 3.458.151 ευρώ η κοινοτική συμμετοχή, τα 182.007,94 ευρώ η εθνική συμμετοχή και η ίδια συμμετοχή τα 2.055.123 ευρώ. Η χρηματοδότηση στις περισσότερες επενδύσεις είναι 50% ενώ υπάρχουν δράσεις που χρηματοδοτούνται με 70%, 75% και 100% (έργα των ΟΤΑ).

Η περιοχή εφαρμογής είναι οι μειονεκτικές περιοχές του νομού, για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Δεν είναι μέσα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Μιλάμε για Αγία Βαρβάρα, Άμμος, Ασώματα, Καμποχώρι, Λουτρός, Νεοχώρι, Νησί, Κοπανός, Επισκοπή, Λευκάδια, Μαρίνα, Μονόσπιτα, Χαρίεσσα, Καβάσιλα, Επισκοπή, Κεφαλοχώρι, Ξεχασμένη, Παλαιό Σκυλίτσι, Σταυρός, Μακροχώρι, Διαβατός, Κουλούρα, Λυκογιάννη, Νικομήδεια, Άγιος Γεώργιος, Αγία Μαρίνα, Πατρίδα, Τρίλοφος, Αγγελοχώρι, Ζερβοχώρι, Πολυπλάτανος, Αγκαθιά, Κυψέλη, Νεόκαστρο, Πρόδρομος, Πλατύ, Άραχος, Κορυφή, Λιανοβέργι, Πλάτανος, Πρασινάδα, Τρίκαλα.

Επενδυτικές δράσεις που μπορούν να ενταχτούν αφορούν την αύξηση αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων, ιδρύσεις επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής, δράσεις που αφορούν τον τουρισμό της υπαίθρου, οι ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγή ειδών παραδοσιακής τέχνης, ίδρυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, παραγωγής ειδών διατροφής, ιδρύσεις, επεκτάσεις βιοτεχνικών μονάδων, δικτύωση ομοειδών επιχειρήσεων, ίδρυση κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης, χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας, βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α.

Η υποβολή φακέλων έχει ξεκινήσει και η προθεσμία λήγει 20 Ιουλίου, στις 1μμ. Θα γίνει κατά τόπους ενημέρωση των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες στην ΑΝΗΜΑ Ημαθίας, Θεσσαλονίκης 46 Βέροια.