Ένας αστροφυσικός στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και επίσκεψη μαθητών στο ‘Νόησις’

 

Από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Την Τετάρτη 22 Απριλίου επισκέφθηκε το σχολείο μας ο κ. Χαρίτων Τομπουλίδης, μετά από πρόσκληση της Στ΄ τάξης και της δασκάλας τους κ. Σγουρίδου Μαρίας, στα πλαίσια του προγράμματος «Άστρα, ήλιοι και φεγγάρια» της Ευέλικτης ζώνης.

Ο κ. Τομπουλίδης είναι αστροφυσικός και διδάσκει στο 1ο Λύκειο της πόλης μας. Είναι εξαίρετος επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος. Μίλησε στα παιδιά με λόγο απλό και άμεσο για το σύμπαν και τα μυστικά του, τους πλανήτες και τις ιστορίες τους και για τις προσπάθειες του ανθρώπου να γνωρίσει και να κατανοήσει τον θαυμαστό ουράνιο κόσμο που τον περιβάλλει. Επίσης μας έδειξε σχετικές εικόνες και video.

Τα παιδιά τον άκουσαν με προσοχή, θαυμασμό και ενδιαφέρον, έκαναν ερωτήσεις και έμαθαν καινούρια πράγματα. Στο τέλος, μας περίμενε μία… έκπληξη, όταν τον είδαμε μπροστά μας με την στολή εκπαίδευσης των αστροναυτών της NASA.

Ήταν μια ακόμη υπέροχη εμπειρία!!”

 

Επίσκεψη στο «Νόησις»

“Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 η Στ΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Κέντρο Διάδοσης των Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις». Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης ζώνης «Άστρα, ήλιοι και φεγγάρια», με το οποίο ασχολούνται τη φετινή χρονιά. Τα παιδιά συνόδευε η δασκάλα τους κ. Σγουρίδου Μαρία και η εκπαιδευτικός .κ. Ξυδάκη Γαριφαλλιά.

Τα παιδιά παρακολούθησαν δύο προβολές στο Πλανητάριο: «Τα θαύματα του σύμπαντος» και το «Ταξίδι στο άπειρο». Επίσης δύο προβολές ταινιών 3D στο Κοσμοθέατρο: «Bugs - Περιπέτεια στο τροπικό δάσος» και «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Τέλος είχαν την ευκαιρία να μπουν και στον προσομοιωτή, όπου μέσα σε 15′ επισκέφτηκαν το… Σινικό τείχος.

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε τον ενθουσιασμό, τη χαρά και την έκπληξη των παιδιών για όσα είδαν και άκουσαν. Έχοντας ήδη αρκετές γνώσεις και εμπειρίες από το πρόγραμμα που κάνουν στο σχολείο, τις  συμπλήρωσαν με τον πιο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα χειροπιαστό και άμεσο τρόπο. Πρέπει να τονιστεί ότι η συμπεριφορά τους ήταν άψογη και όλα κύλησαν πολύ ομαλά.

Τα χαμόγελα και τα σχόλιά τους έδειχναν πόσο πολύ απόλαυσαν αυτή την επίσκεψη. Πραγματικά όπως όλοι και όλες έλεγαν και συμφωνούσαν ήταν ίσως η καλύτερη εκδρομή που κάνανε ως τώρα. Επέστρεψαν ενθουσιασμένα, χαρούμενα και… λίγο πιο σοφά. Τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους μοιραστήκαμε κι εμείς που τα συνοδεύσαμε και ζήσαμε μαζί τους αυτή την εμπειρία!”