Κόντρα σε κάθε είδους διακρίσεις στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev ratsismos

Με τις διακρίσεις σε βάρος αδύναμων ατόμων και μειονοτήτων ασχολήθηκαν οι Α', Γ' και Ε' τάξεις των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, "Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Οι μαθητές της Γ' τάξης συζήτησαν μαζί με τη δασκάλα τους για τις φυλετικές διακρίσεις και τις αιτίες τους, καθώς και για τους αγώνες που έχουν γίνει προκειμένου να είναι όλοι ίσοι σήμερα. Τα παιδιά ανέφεραν περιπτώσεις ρατσισμού και στο τέλος δημιούργησαν αφίσες για την υποστήριξη της ενότητας μεταξύ των λαών.

Στην Ε' τάξη οι μαθητές έπαιξαν με τη δασκάλα τους το παιχνίδι Navid, το οποίο αφορά σε ένα παιδί που προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να φύγει από τη χώρα του λόγω πολέμου. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα έγραψε ένα γράμμα σαν να ήταν ένα παιδί σε δυσμενή θέση• η πρώτη ομάδα ανέλαβε το ρόλο ενός παιδιού που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα του, η δεύτερη έγραψε γράμμα σαν ένα παιδί του οποίου οι γονείς διώχνονται, και η τρίτη σαν ένα παιδί που φυλακίζονται οι γονείς του.

Στη Α' τάξη οι μαθητές ασχολήθηκαν με ένα "έθιμο" της Αγγλίας που γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια κάθε Μάρτιο και αφορά σε συγκέντρωση χρημάτων για τους αδύναμους και ανήμπορους πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικού στάτους ή εθνικότητας. Η μέρα ονομάζεται Red Nose Day (Ημέρα Κόκκινης Μύτης) μιας κι έχει καθιερωθεί να αγοράζει κανείς κόκκινη μυτούλα σε διάφορα σχέδια και τα χρήματα από τις πωλήσεις να πηγαίνουν στα εν λόγω άτομα. Έτσι και οι μαθητές της Α' Δημοτικού φόρεσαν την κόκκινη μυτούλα τους σε ένδειξη αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, από όπου κι αν προέρχεται.

Οι μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας αντιλαμβάνονται την ανάγκη προστασίας και συμπόνοιας προς το διαφορετικό και μάχονται με τον δικό τους τρόπο υπέρ αυτής της ιδέας.