Ο τομέας Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας πραγματοποίησε 14ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο

epal 1o ver makedonia

Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας πραγματοποίησε 14ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Λεμεσό της Κύπρου στα πλαίσια του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus + KA1 του σχολείου, με τίτλο: «Kαλλιέργεια, μεταποίηση κι εμπορία Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών». Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Την Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές :Ανδρεόπουλος Ανδρ., Αντωνίου Θ., Βασιλειάδης Ανδρ., Γιαννόπουλος Χρ., Δήμου Δ., Ιακωβίδης Κ., Καραχρήστος Ι., Μάρτος Μ., Μέτσο Ειρ., Παπαρέντης Π., Σαρρηκυριακίδης Κ., Σκούπρας Χ., Ταμπακοπούλου Αλ., Τσαβδαρίδης Γ. και Χατζημασούρας Χρ., καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικός-γεωπόνος Ψιψίκα Κ. και η συνοδός εκπαιδευτικός -γεωπόνος Τσαχουρίδου Π.

Πριν την κινητικότητα οι μαθητές και οι γονείς τους ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες καθηγήτριες για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μέρος του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από επιστήμονες γεωπόνους αλλά και ειδικούς στο marketing αγροδιατροφικών προϊόντων.

Κυρίως όμως επισκέφθηκαν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες κάθετες μονάδες καλλιέργειας, αποξήρανσης κι απόσταξης ΑΦΦ και μάλιστα σε κάποιες από αυτές εργάστηκαν, κάνοντας πρακτική άσκηση. Ακόμη επισκέφθηκαν το τμήμα Γεωργίας αλλά και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στο Ζύγι του Υπουργείου Γεωργίας που εξειδικεύονται στα ΑΦΦ.

Κατά την διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές εκτός από τα παραπάνω, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν :

  • Τους αρχαιολογικούς χώρους της Λεμεσού και της Πάφου
  • Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τη γραμμή ελέγχου στη Λευκωσία
  • Την Περιφερειακή Τεχνική και Γεωργική Σχολή Αυγόρου
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια
  • τα λουτρά της Αφροδίτης στην πόλη της Χρυσοχούς
  • το Βοτανικό Πάρκο Τροόδους

Η Παιδαγωγική Ομάδα θέλει ευχαριστεί τον Δ/ντή του σχολείου Παναγιωτίδη Αριστείδη για την αμέριστη υποστήριξη τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τους γονείς των μαθητών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο και στις συνοδούς εκπαιδευτικούς. Επίσης τον φορέα υποδοχής στην Λεμεσό, την εταιρία AGROPLANT Ltd για την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία. Το πρόγραμμα αυτό γέμισε με γνώσεις, δεξιότητες κι εμπειρίες τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς, τόσο σε σχέση με την επιχειρηματικότητα των ΑΦΦ όσο και με όλα αυτά που μας συνδέουν αλλά και μας έχουν χωρίσει με τον κυπριακό λαό.